餐廳快速搜尋
十三座牛雜
戲院牛雜
17/08/2012

有免費的"丁丁"坐,早了少少下班的我當然不執輸,坐下免費車,感受一下免費電車日。一坐就坐到來北角這一個老角度。

突然的來北角是為了什麼,民以食為先。一落電車,心目中已有一個target。而這個就是馳名的十三座牛雜。

是名店,座落的地點也是香港一倨著名的地標,是粵劇的勝地,新光戲院旁。在這兒,賣牛雜小食都要排一排隊,因為有不少像我一樣的人,是慕名而來的。

這兒的招牌,當然是牛雜啦,不過,這牛雜的價錢也算是不非。這樣的一碗仔就要賣40大元。像我經理一說,it got to be really good to charge this price。我只吃了一口,就覺得手上的這東西,完全值。牛什,腍是一定的了,牛什汁的五香味十足也是一定的。尤其是牛腸,圓彔彔的,內膜有一層厚厚的肥脂肥油,肥美一詞的意思,就是出至於這一種感覺。牛肚,牛膶,牛肺,同蘿蔔,沒有能彈劾的空間。

同場加食,是魷魚鬚,鹵過,再用魚蛋的湯汁煮熟,之後再淋上味道咸香的茨汁。不炸也非常之惹味。而且,食得出是爽爽的魷魚肉,食材靚而且非常的新鮮,而且份量不算細,也是值得食的良物。

太美味了,街頭小食的正宗味道回來了。平常在旺角吃的,沒有一間能與十三座牛雜相比......一個字...正!



用餐日期 29/05/2012
時段 晚餐
是次消費 HKD$50
食家評分
味道
服務
環境
價錢
牛雜確實一流!!!
18/07/2012
  • 點了四度菜:p為家中...
    點了四度菜:p為家中的住家飯加餸
  • 放工時間勁多人架.
    放工時間勁多人架.

呢排公司掉左我返朝十晚六office hour,趟在適應中.

放工時搭車路過北角轉車,

多次想買,但每次見到人龍都怕怕.

今天見到8個人排,但其實職員d手腳都幾慢.都試吓等喇.

一路上住網等,都幾易過的.

買左牛雜,墨魚,齊,唔辣魚蛋四樣嘢,重好乖咁自備玻璃食物盤去買.

牛雜十蚊串確實一流,好淋好入味.加埋d芥辣和甜辣醬,一食,終於明白點解多人願意去排隊囉.

魚旦,硬身個種,有口感,但無咩味道.太淡了.

墨魚,又係好味之選,爽口.混左醬又係一流!

齌,so poor,有油億味,呢個可以give up 喇.味道其實也好架,因齌有個種汁料不同,但油億味同樣濃烈,真係扣晒分囉.

總結:大家來十三座都係必食...牛雜囉,呵呵:>



推介菜式 牛雜
用餐日期 12/07/2012
時段 晚餐
場合 家庭聚會
是次消費 HKD$34
食家評分
味道
服務
環境
價錢
牛雜名家
21/09/2011
  • 好吃的
    好吃的

三月初七.熱熱地

本來想去吃吉列豬,但行行下又沒有興趣了,決定周圍去掃掃街。醒起都有一輛沒來這裡吃過,就來吃一串粉腸肚。

這裡的牛雜是中央處理的,拿來舖面來日浸夜浸,炆得腍又入味,在舖頭浸著,剪開吃得。粉腸夠腍,夠粉,夠味,已經沒有投訴之至。而牛肚就比較欠缺個性,不過也是水準之作。

最緊要還是不會如坊間的店子般,吃後很口渴的,已經要加分。

九元一串,也抵食,至少買二十元也幾有睇頭的。



是次消費 HKD$9
食家評分
味道
服務
環境
價錢
十三座牛雜
24/07/2010
一直都ok出名既街邊小食….今日行經又忍唔住手想買黎食下…發現樽仔既港式奶茶愈來愈貴了…唉!之前都只係10蚊…宜家已經變到14蚊了….之後買佐個最出名既牛雜8元一串…同八爪魚一串,牛雜咬落去好甘香…好淋tim總…幾好味…而八爪魚食落都幾彈牙爽口…不過最正既係佢地既沙爹汁依然都係咁惹味,一入口香而唔辣,但慢慢就辣起上黎….真係令人回味啊…
 


推介菜式 沙爹汁
用餐日期 17/02/2010
時段 下午茶
場合 獨樂樂
是次消費 HKD$30
食家評分
味道
服務
環境
價錢
好味牛雜
31/10/2009
  • 大大碗好味牛雜
    大大碗好味牛雜
食完西餐回家搭車時,竟然見到十三座牛雜,當然要買一碗試下.未賣牛雜之前,買了一串魚蛋,魚蛋是細粒的,最愛魚蛋唔會好淋好彈牙又夠魚味,十個好味.只是6元只得6粒,平均要1元1粒.
 
今次是買30元的小碗.由於沒有一個部位是不吃的.所以全部要晒.牛肚,牛肺全部要晒.睇過飲食雜誌話牛雜是用新鮮的,並唔係用雪蔵的.食落又好似好味點,最愛牛肚夠淋.牛腸雖然肥肥地,只是個人覺得唔肥的話又唔夠好味道,牛肺本人略為粉了一點,我鐘意軟軟地又唔太粉.
 
主角滷水汁唔太味夠,淡了少少唔夠鹹味.個人覺得送的辣醬和芥末醬,吃牛雜時可以不下,落了反為影響味道.
 
這兒的好處是可以揀要食乜唔食乜,咁就真係太好,唔洗唔喜歡的部位也一定要吃啊
 
 
註:本人是在晚上去完ambra路過灣仔灣仔茂蘿街1號地下 買的,特此更正
 


食家評分
味道
服務
環境
價錢
街邊牛雜難得的美味
03/10/2009
  • 十三座牛雜
    十三座牛雜
  • 十三座燒賣
    十三座燒賣
  • 北角十三座牛雜
    北角十三座牛雜
今日往港島辦事路過北角書局街,久仰十三座牛雜, 要了兩串牛雜$8x2,一串燒賣$6。
 
牛雜用膠袋套著不鏽鋼兜奉上,附加竹籤非常整潔細心。兜內有牛肚、牛膀、牛腸和牛肺;牛雜很入味,澆上濃濃的湯汁無疑是牛雜的精華。由於我是第一次來吃,所以沒有叫淨牛肚,什麼也要點;吃來竟全找不到坊間近年烹調牛雜的缺點..........mamma mia~
美味牛雜加上附帶的服務,$8一串還是值回票價。朋友別說你吃不到走來罵我,我沒收他錢賣廣告的!..
燒賣蠻不錯...就連十三座牛雜賣的燒賣也絕不是下價貨呢!...
 


推介菜式 牛雜$8串、燒賣$6串
食家評分
味道
服務
環境
價錢
只吃牛肺也很正
24/09/2009
  • 牛肺
    牛肺
收工經過北角看見那樣多人在等買牛雜來吃,自己也想吃吃牛肺,本來以前我只不吃牛膀,覺得它很難吃,又容易“癡”牙,最近連其他的牛腸和牛肚也不太喜歡,唯獨只對牛肺鍾情,可能牛肺炆淋之後口感比較好,加上因為牛肺體積較大,所以老闆也不會介意比多幾舊您,所以會抵吃些。
 
甜醬和黃色芥辣是一定要落的,否則不會好吃。
 
 
 


食家評分
味道
服務
環境
價錢
直到肯定你是真的
24/02/2009
第一次 湾仔
不知道你是真是假
 
第二次 北角
看到一样精致的钢碟
尝到一样美味的牛杂
 
确信
一次又一次
你是真的 美味
 
————————————
果壳苏三饕餮走四方
餐厅名称 香港十三座牛雜
餐厅地址 灣仔茂蘿街1號地下
交通 沿著莊士頓道走,臨街的外賣窗口。
就餐时间 2008 年 10 月 11 日 14 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡,八達通 現金
如何知道该餐厅 在湾仔觅食,偶遇,第三站
用餐目的 想念北京的鹵煮,看到牛雜忍不住要吃
菜名 牛雜
价格 8元
评价 專業牛雜,味道和卤煮有的拼。好吃,牛有四个胃,口感不同,视觉效果也不同。8块钱价格小贵,别的店铺都是6元或者7元。
环境如何 装牛杂的小盘子是精钢的,很有质感;甜酱、辣椒酱、咖喱酱干干净净的排在柜台上。
卫生间如何 没有卫生间
服务如何 服务态度不错,剪牛杂的技术过硬
餐厅特色 好吃的牛杂
用餐后感觉和建议 想卤煮的时候,就来。
 
 


推介菜式 牛杂
食家評分
味道
服務
環境
價錢
魚蛋
15/12/2008
其實我本身都唔太鐘意食魚蛋呢一樣野,但係試過十三座牛雜的,我就開始鐘意左魚蛋呢一樣野,但我通常都會係反十三座到食。
佢既魚蛋比起出面既真係爽口彈牙,而且真係好入味,你每次看都會覺得魚蛋一定係好"林"既,但呢一間真係好唔同。快d去試下啦!
 


推介菜式 魚蛋
食家評分
味道
服務
環境
價錢
好嘢無平
11/12/2008
  • 色香味俱全的牛雜,正...
    色香味俱全的牛雜,正!
經濟不景,有時為咗等特價時間,連食飯都要夾時間,所以有時肚餓就要搵啲小食頂下至得。
 
今次搵食去到北角,其實都知呢頭多嘢食,但見時間尚早,所以就專登走咗去之前飲食都有介紹過的牛雜店搵食,佢地馳名的牛雜係咪真係咁得呢?
 
唔知真係肚餓定佢地真係咁勁,離遠都聞到佢地”陣徐”,而且見到有條小人龍在等,而旁邊又企咗班人係度密密食,心諗咁的時勢,都有咁的效應,都真係唔會衰得去邊咯,所以我就點咗碗牛雜食(走腸)。
 
最掂的當然係佢地的汁啦,好濃,色水亦深,睇來材料落得好足,而且好夠火喉;不論牛膀、牛肚、牛肺全部都勁入味,而且好腍,加埋芥辣同甜醬真係無得頂!!!
 
全店的人都著晒制服,感覺好齊整,光猛,無咗以前細個嗰種地踎FEEL(可以話無左風味既),可能又要開源,故佢地都做埋燒賣腸粉等小食生意,不過本人就無興趣試啦,一場嚟到梗係試主打嘢嘛。 不過一細碗要$48就真係唔算平囉,一心諗住慳住食,現在仲貴過食個牛扒餐,唉,好嘢真係無平架…
 


推介菜式 牛雜
食家評分
味道
服務
環境
價錢
U Lifestyle | Travel | HK | Beauty | Food | Know