雞蛋食譜︱6款懶人早餐簡單蛋餅食譜 台式蛋餅/西班牙奄列/法式蛋批/菠菜蘑菇蛋批/茄子蛋餅/薯仔煎蛋餅

發佈: 2022.11.14
文: 蘇潁琦

雞蛋食譜︱雞蛋做早餐飽肚又好吃,除了煎蛋炒蛋,今次有6款簡單早餐蛋餅食譜!包括有台式蛋餅、西班牙奄列、法式蛋批Quiche、菠菜蘑菇蛋批、茄子蛋餅等,平平無奇的雞蛋加上各種肉類蔬菜配料,營養豐富更美味做早餐一流,而且零失敗新手可快手做到,大家不妨試試啦!

同場加映:Häagen-Dazs迪士尼米奇/米妮/唐老鴨雪糕火鍋

 

蛋餅食譜1. 西班牙奄列

西班牙奄列Tortilla是傳統tapas之一,西班牙奄列最大特點就是夠厚身,口感綿密鬆軟!厚蛋餅做法簡單,只有蛋、薯仔、洋蔥3仲主要材料,而且不用烤箱,用平底鍋就做到,用來做早餐一流!

西班牙奄列詳細食譜:>>按此<<

 

蛋餅食譜2. 流心芝士火腿+肉鬆台式蛋餅

去台灣旅行每一朝早都會去早餐店食台式蛋餅,台式蛋餅加多了餅皮的煙韌Q軟,在家都可以簡單還原!還會做芝士火腿和肉鬆兩種口味~

流心芝士火腿+肉鬆台式蛋餅詳細食譜:>>按此<<

 

蛋餅食譜3. 薯片法式蛋批Quiche

平時去Cafe食個迷你法式蛋批閑閑地都要30幾蚊,這個Quiche有齊菠菜、煙肉、蘑菇餡料豐富,更加入了薯片!懶人版法式蛋批Quiche不用自己做餅底,氣炸鍋就做到,非常適合做早餐野餐小食!

薯片法式蛋批詳細食譜:>>按此<<

 

蛋餅食譜4. 菠菜蘑菇焗蛋批

簡單3步就做到這道菠菜蘑菇焗蛋批,菠菜有豐富的蛋白質和鐵質,加入蛋批更加飽肚,有各種蔬菜營養均衡又健康!

菠菜蘑菇焗蛋批詳細食譜:>>按此<<

 

蛋餅食譜5. 薯仔煎蛋餅

超簡單2種材料薯仔煎蛋餅!這道薯仔煎蛋餅比西班牙奄列還要簡易,非常適合新手,煎完兩面金黃香脆,小朋友一定喜歡!

薯仔煎蛋餅詳細食譜:>>按此<<

 

蛋餅食譜6. 茄子蛋餅

原條茄子都可以做到蛋餅?!魚香茄子、涼拌茄子大家吃得多,茄子煎蛋一樣好吃,3步15分鐘就做到,而且低成本$10都不用,當家常菜或早餐都很不錯!

茄子蛋餅詳細食譜:>>按此<<

↓ 入App換領卡樂B鬼之麻辣味薯片!↓

↓ Wave Cut波浪薯片更突出味道層次 ↓


開關飛得!Share您嘅環球美食

↓ 立即入APP分享 帶嘴巴去旅行!↓

more