雞翼食譜 |25款雞翼煮法大集合 無骨雞翼/蜜糖雞翼/可樂雞翼!煎焗煮炸炆樣樣齊

雞翼食譜 |25款雞翼煮法大集合 無骨雞翼/蜜糖雞翼/可樂雞翼!煎焗煮炸炆樣樣齊

發佈: 2022.11.21
文: 李欣怡

【雞翼食譜】一隻雞翼,只要用上不同醃料、不同煮法,就可以變化出不同的味道,可樂雞翼、瑞士雞翼、土匪雞翼,要說不同的雞翼煮法應該可說上一整天。這次為大家整理25款雞翼食譜,有煎、煮、炆、炸、焗,而且全部都十分簡單,有空也可以在家自己做雞翼放題!

1. 可樂雞翼食譜

細細個一說到雞翼就會想起可樂雞翼,聽起來很奇怪,卻是小朋友的最愛。現在長大了也不時回味這個味道,其實只要簡單3步,30分鐘左右就能煮到可樂雞翼!

 

 

 

2. 蜜糖芥末雞翼食譜

蜜糖芥末是不少人喜愛的口味,不過在街外吃到的雞翼可能會比較乾或者不入味,自己在家煮又不知道如何才能煮得入味?以下這款蜜糖雞翼食譜由酒店大廚親自傳授,一起看看有甚麼煮雞翼秘訣啦!

 

 

 

3. 南乳煎雞翼食譜

南乳雞翼入味又帶陣陣鹹香,而且只要買齊調味料,2步就可以輕鬆完成!

 

 

 

4. 土匪雞翼食譜

去譚仔除了食米線外,總要叫碟土匪雞翼與朋友share吃,不過每次總是吃得不夠過癮,回到家又想再吃。其實土匪雞翼煮法也十分簡單,新手一樣可以輕鬆煮到!

 

 

 

5. 柚子雞翼食譜

柚子雞翼味道酸酸甜甜,最適合秋夏季節食,配埋柚子蜜雙重滋味!

 

 

 

6. 孜然麻辣雞翼食譜

喜愛辣味的朋友就要試試做這個麻辣雞翼,惹味更帶孜然香,而且3步就可以簡單完成!

 

 

 

7. 水牛城雞翼食譜

同樣辣得惹味的水牛城雞翼也是不少人的愛好,味道香濃,配可樂一流!

 

 

 

8. 水牛城芝士無骨雞翼食譜

吃雞翼其中一個麻煩的地方就是雞翼骨,其實煮之前先拆骨,就可以減免吃時的麻煩,還可以釀入其他材料!

 

 

 

9. 明太子無骨雞翼食譜

無骨雞翼除了可以釀芝士,還可以釀明太子!啖啖肉之餘還有粒粒明太子,十分飽滿,如果喜愛芝士的朋友亦可將材料改成芝士、明太子各半,餡料任你配搭!

 

 

 

10. 咸蛋雞翼食譜

早前興起咸蛋魚皮、咸蛋薯片,如果你是咸蛋控就一定要試做這個咸蛋雞翼,香脆之餘還有陣陣咸蛋香!

 

 

 

11. 蒜蓉牛油雞翼食譜

蒜蓉牛油雞翼脆卜卜,充滿蒜味又帶鹹香,這個食譜更不需要用到焗爐,家中沒有焗爐的朋友也可一起做!

 

 

 

12. 蜜糖雞翼食譜

雞翼簡簡單單配上蜜糖已經好好味,其實不用外出BBQ也可在家自己做到香甜的蜜糖雞翼,更可以自行調較合適的甜度~

 

 

 

13. 泰式甜辣單骨雞翼食譜

單骨雞翼容易整,最適合一班懶人,配上泰式甜辣醬,十分惹味。

 

 

 

14. 薯仔炆雞翼食譜

雞翼除了煎、焗、炸,當然少不了家常菜式的薯仔炆雞翼,下次不妨煮來孝敬一下辛勞的媽媽!

 

 

 

15. 栗子炆雞翼食譜

除了薯仔炆雞翼外,還有栗子炆雞翼一樣夠入味,而且充滿栗子的香氣,最啱和家人分享。

 

 

 

16. 鎮江醋雞翼食譜

鎮江醋酸酸甜甜,做出來的雞翼十分開胃,而且無需預先醃製,簡單快速就做到!

 

 

 

17. 醉雞翼食譜

上面全都是熱盤,有時天氣炎熱也會想吃些涼菜,不如試試這個花雕醉雞翼,酒香撲鼻,簡單就整到嫩滑可口的冰雞翼!

 

 

 

18. 韓式甜辣雞翼食譜

韓式甜辣雞翼集甜、酸、辣於一身,夠哂惹味!用上韓式辣醬加上幾款簡單材料,30分鐘就整到~

 

 

 

19. Baileys甜酒雞翼食譜

除了可樂可以用來煮雞翼,Baileys一樣得!甜酒配上雞翼,醇美酒氣混和淡淡的朱古力香,雞翼入口香甜,而且做法非常簡單!

 

 

 

20. 泰式酸辣雞翼食譜

泰式酸辣雞翼味道酸酸甜甜,是十分醒胃的涼拌小食,30分鐘就可以在家自己輕鬆完成。

 

 

 

21. 芝士韓式炸雞翼食譜

這款芝士韓式炸雞翼做法方便簡單,利用薯片做外層,就算沒有油炸雞翼仍然非常脆口!配搭芝士醬,味道層次更豐富。

 

 

 

22. 麻辣口水雞翼食譜

這款涼拌口水雞翼比起一般用全雞,新手更易製作,用上麻辣醬相當惹味,用來撈飯相當不錯!

 

 

 

23. 瑞士雞翼食譜

瑞士雞翼的精華在於醬汁,味道甜甜的,雖然坊間有現成的醬汁可以買,但其實自己一樣做到,只需4種材料便可,還可以自行調校甜味。

 

 

 

24. 氣炸鍋避風塘雞翼食譜

這次用上氣炸鍋製作避風塘雞翼,少油之餘又方便,雞翼味道惹味脆卜卜,帶點微辣,很有大排檔風味!

 

 

 

25. 檸檬茶雞翼食譜

懶人食譜何止有可樂雞翼,其實檸檬茶都可以整到雞翼呢!只要用上一包檸檬茶便能做到,想茶香更濃,也可以另外加入紅茶,雞翼有清新的檸檬味道,快點試試整啦,相信新手都做到!

 

 

 

各位雞翼控可以開雞翼party喇!

↓「App限時搶」美味棧香葱方塊!↓

↓準時入App換領↓


↓ 成個12月日日送~大~禮! ↓

↓ iPhone14、PS5 & 日本機票等住您!↓

more