【秋冬湯水】立冬5款簡單秋冬潤肺湯水食譜 滋潤雪梨湯/止咳湯/舒緩轉季氣管敏感、皮膚乾燥!

立冬5款簡單秋冬潤肺湯水食譜 滋潤雪梨湯/止咳湯/舒緩轉季氣管敏感、皮膚乾燥!

發佈: 2020.11.02
文: Janna Leung

秋天煲咩湯?今星期立冬,天氣亦開始轉涼。秋天天氣乾燥,皮膚和喉嚨容易感到不適,可能會有氣管敏感、喉嚨痛、流鼻血等問題。以下為大家收集了5款簡單秋天滋潤湯水,有雪梨湯、海底椰、無花果等滋潤材料,可以止咳、清熱解毒及潤肺,大家不妨試試自己煲這些秋冬湯水啦!

 

1. 蓮藕雞腳雪梨湯

蓮藕雞腳雪梨湯味道清甜,做法也非常簡單。這款湯水可以保護喉嚨、預防感冒,更可滋潤皮膚,啱哂秋天有皮膚乾燥痕癢問題的朋友!

>>【蓮藕雞腳雪梨湯】完整食譜 <<

 

2. 海底椰栗子潤喉湯

秋冬天氣乾燥,海底椰有止咳潤肺的功效,配合栗子和紅蘿蔔煲湯,有助解決乾燥引起的喉痛不適,更可潤膚養顏。

>>【海底椰栗子湯】完整食譜 <<

 

3. 霸王花響螺無花果湯

最近流感高峰期很容易生病喉嚨痛,試一試煲霸王花無花果響螺湯,無花果有潤肺止咳的功效,而且可以健胃清腸,改善消化不良、食慾不振等情況。

>>【霸王花無花果響螺湯】完整食譜 <<

 

4. 川貝海底椰潤肺湯

秋天乾燥,天氣轉變令人容易咳嗽。川貝海底椰湯有除燥清熱、鎮咳袪痰、增強肺部功能,十分適合乾燥的天氣煲來潤肺。

秋冬湯水─ 川貝海底椰潤肺湯食譜

>>【川貝海底椰潤肺湯】完整食譜 <<

 

5. 蘋果百合素湯

蘋果百合不但有健脾潤肝的功效,而且也有助止咳、護肝,解決捱夜後導致皮膚乾燥等問題,最近天氣開始轉涼可以多喝這款秋天滋潤湯水!

>>【蘋果百合素湯】完整食譜 <<

【秋天湯水】對抗新冠肺炎!5款止咳潤肺滋潤秋天湯水  蓮藕雪梨雞腳湯/海底椰栗子湯/霸王花響螺湯/川貝潤肺湯/蘋果百合素湯

【U Lifestyle App新年添新器】第二擊!

↓↓送惠而浦全新4S mini蒸焗爐↓↓


↓《U TV》影片專區免費睇《簡易廚房》↓

適合入廚新手零失敗食譜!

more