16款簡單聖誕Party派對小食食譜 薑餅人/聖誕樹曲奇/雪人棉花糖/聖誕老人甜品/熱紅酒

發佈: 2022.12.23
文: 蘇潁琦

【聖誕食譜】聖誕節和除夕是跟朋友和家人聚會的好日子,除了可以吃個聖誕大餐外,也會開聖誕Party!以下16款簡單又易整的聖誕派對小食食譜,不但有可愛的聖誕老人、聖誕樹造型,而且也有搞笑的雪人、薑餅人食譜,今個聖誕節大家就可以參考一下試試整這些聖誕食譜啦!

同場加映:韓國烤雞店Goobne Chicken全新黃金脆烤雞/牛油咖喱雞醬

聖誕大餐食譜 1. 聖誕樹抹茶Pancake

聖誕節想花點心思自製聖誕蛋糕?不如試試這個聖誕樹造型的抹茶士多啤梨Pancake啦,層層碟pancake最適合同朋友開心share,用到預拌pancake粉更免烤焗,做法簡單也打卡一流!

聖誕樹抹茶Pancake:>>完整食譜<<

 

聖誕大餐食譜 2. 聖誕KitKat士多啤梨木糠布甸蛋糕

木糠布甸簡單易做是最常見的派對小食之一,這次將木糠布甸變成超靚靚聖誕蛋糕,造型真的好亮眼!裏面還有酸甜士多啤梨和KitKat,撒完糖粉更加好像落雪一樣!

KitKat士多啤梨木糠布甸蛋糕:>>完整食譜<<

 

聖誕大餐食譜 3. 青醬酥皮聖誕樹

另一款可以食落肚的聖誕樹!這款聖誕樹其實是酥皮包著羅勒青醬,不要以為做法很難,材料也只需要3種,一齊跟著一下步驟看看怎樣做出這個可愛的聖誕樹啦~

青醬酥皮聖誕樹:>>完整食譜<<

 

聖誕大餐食譜 4. 朱古力星星扭紋酥

食完鹹的酥皮小食不如來款甜的!這款朱古力星星扭紋酥裏面包著香甜的Nutella朱古力醬,食落似朱古力牛角包,星星扭紋造型真的打卡一流,最適合同friend子開心share~

朱古力星星扭紋酥:>>完整食譜<<

 

聖誕大餐食譜 5. 聖誕樹曲奇

簡單又可愛的聖誕食譜--「聖誕樹曲奇」,親手整完送給朋友當作聖誕禮物亦是個不錯的選擇,馬上看看這個聖誕曲奇食譜的做法啦!

 

 

聖誕大餐食譜 6. 薑餅人

這次教大家整的薑餅人食譜,味道香濃又不會過甜,口感鬆脆,而且非常可愛。大家快點趁聖誕來臨之前,練習一下整出自己風格,獨一無二的薑餅人啦!

 

 

 

聖誕大餐食譜 7. 半溶雪人棉花糖

聖誕節當然要整一些富有聖誕氣氛的甜品小食啦,這個半溶雪人棉花糖搞笑之餘,也非常易整,跟小朋友一起製作慶祝聖誕也沒有問題!

 

 

 

聖誕大餐食譜 8. 聖誕老人士多啤梨

聖誕節就快到,相信大家都會與朋友開聖誕Party慶祝,但除了去食聖誕大餐式叫聖誕到會之外,都可以花少少心機,自製這個非常可愛的士多啤梨聖誕老人!

 

 

 

聖誕大餐食譜 9. 聖誕熱紅酒Mulled Wine

Mulled Wine熱紅酒是外國十分流行的聖誕飲品,在歐洲聖誕市集必定出現的飲品,聖誕熱紅酒食譜加入了多款香料和水果,煮熱後暖笠笠很適合寒冷的冬天飲用,今年聖誕節未能到外國旅行,不如試試自己動手整Mulled Wine熱紅酒,感受一下外國的聖誕氣氛啦!

 

 

 

聖誕大餐食譜 10. 芝士熔岩脆薯批

除了各款可愛造型的聖誕食譜外,以下這個派對小食食譜──芝士熔岩脆薯批,製作簡單,新手整都完全沒有問題,而且亦很適合誕跟朋友一起分享呢!

 

 

 

聖誕大餐食譜 11. 流心爆漿朱古力曲奇批

另一個適合跟朋友分享的聖誕Party派對頁食食譜,不如試整流心爆漿朱古力曲奇批,這個加大版軟曲奇食譜內藏流心爆朱古力,面層再加上雪糕,味道和口感更多樣化,今年聖誕Party不妨試整啦!

 

 

 

聖誕大餐食譜 12. 朱古力麻糬波波

麻糬波波煙煙韌韌,相信人人都會喜愛,這個爆漿朱古力麻糬波波食譜,朱古力濃郁之餘,完成後更會有點髒髒包的感覺,十分適合聖誕派對與朋友分享呢!

 

 

 

聖誕大餐食譜 13. 粒粒芒果椰汁糕

每個派對當然也要有布甸或啫喱,這個簡單易整的芒果椰汁糕,相信大人小朋友都會喜愛吃呢!

 

 

 

聖誕大餐食譜 14. 電飯煲朱古力Brownie

朱古力Brownie微脆內軟,煙韌口感,面層撒上糖粉更有聖誕氣氛呀!

 

 

 

聖誕大餐食譜 15. 免焗松露朱古力香蕉撻

開Party除了可以整Brownie聖誕蛋糕食譜外,亦可虐試這個免焗甜品食譜──松露朱古力香蕉撻,朱古力撻做法簡單之餘,用來打卡一流,大家都可以動手整這個聖誕甜品食譜啦!

 

 

 

聖誕大餐食譜 16. Baileys甜酒生朱古力

開Party當然要有點酒精的成份,用Bailey甜酒製作的生朱古力,製作簡單外也十分美味呢!

 

 

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓


↓ 【送禮】《社群》派利是!↓

↓ 立即入APP參加!↓

more