【三餸一湯食譜】3步簡易完成!三餸一湯零失手海鮮宴  黃金蝦/蒜蓉牛油青口/辣酒煮螺

3步簡易完成!三餸一湯零失手海鮮宴 黃金蝦/蒜蓉牛油青口/辣酒煮螺

發佈: 2020.04.27
文: Janna Leung

最近大家更多時間留在家中,如果已經吃厭了番茄炒蛋,不如試試以下幾款簡易三餸一湯海鮮食譜,不但有大蝦、青口、東風螺外,款款都非常惹味,而且簡單易製,新手製作也完全沒有難度,大家不妨動手試試啦!

 

1. 蒜蓉煮青口

蒜蓉牛油煮青口絕對是不錯的新手食譜,準備材料簡單之餘,製作也十分簡單,而且加入清酒,令美味更香甜滋味!

2. 黃金蝦

喜歡吃咸蛋菜式的朋友,就可以試下這款蒜香黃金蝦,惹味之餘製作過程並不困難,是個不錯的簡易小菜呢!

3. 辣酒煮東風螺

辣酒煮螺是大牌檔受歡迎的煲仔菜式,但其實要在家中自己炮製也不算難。只需要簡單5步就可以製作出色香味俱全的作品!愛吃辣的朋友一定要試試呀~

4. 章魚蓮藕豬骨湯

吃了多款海鮮菜式,最後就來個滋潤湯水作總結,章魚蓮藕豬骨湯有補氣血、養胃功效,因此也是女士補血恩物,另外加入綠豆更有助解毒呀!

↓靚靚打卡下午茶特集↓


U Lifestyle App《TV》專區隆重登場!

↓↓試玩、試食、試用影片任您睇↓↓

發表食譜

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

more