6款夏日消暑甜品食譜推介 椰汁奶凍/芒果西米露/牛油果雪糕/西瓜凍

發佈: 2020.05.22
文: 陸嘉敏

天氣越來越熱,少不免想吃一些涼浸浸的食物來降降溫,除了湯水外,以下就教教大家6款非常適合炎炎夏日的冰凍甜品,有椰汁奶凍、芒果西米露、西瓜凍、粒粒芒果糕及自家製雪糕,讓大家消暑透心涼之餘,更可和家人朋友齊齊分享!

1.豆腐花味雪糕

豆腐花香甜滑溜,不少人都喜歡食,今次挑戰一下這款豆腐花味雪糕,不需用雪糕機,而且製作相當簡單,十分方便快捷,屋企都可以整到美味雪糕消消暑啦!

 

2.椰汁奶凍

椰汁奶凍用上椰皇水和椰漿製作,味道相當濃郁,放入雪櫃冷藏好後,涼浸浸又震騰騰,十分適合夏天食用呢!

 

3.牛油果雪糕

牛油果深受不少人喜愛,牛油果除了可以整沙律外,原來也可以整成牛油果雪糕,準備材料十分簡單,而且過程也不難,牛油果粉絲一定要試下啦!

 

4.椰汁芒果西米露

芒果是夏天必食的水果,平時去甜品店一定會見到的這款甜品,原來係屋企都整到,而且做法十分簡單,味道更香甜!

 

5.西瓜凍

雖然外型看似是個西瓜,但吃下去卻發現果肉變成了冰涼的啫喱,相當趣緻呢~相信小朋友會好喜歡這個充滿趣味性的甜品!

 

6.芒果椰汁糕

呢個甜品食譜食落有啖啖芒果肉,透心涼又美味,材料和製作都非常簡單,最適合新手入門!

【消暑甜品】6款夏日消暑甜品食譜推介 椰汁奶凍/芒果西米露/牛油果雪糕/西瓜凍

 

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more