新手零難度煮出三餸一湯簡易食譜! 清酒煮蜆+薯仔煎蛋餅+椒鹽豬扒+合掌瓜薏米湯

發佈: 2020.06.02
文: 陸嘉敏

天氣越來越熱,難免會胃口差想食一些開胃惹味菜式,而且不想在廚房待太久煮到成身汗,今次就為大家介紹做法和材料都很簡單的三餸一湯菜式,清酒煮大蜆味道鮮甜,薯仔加蛋變成香脆煎蛋餅,椒鹽豬扒夠惹味,很好送飯!最後再煲個祛濕消水腫的薏米湯驅走濕氣困倦,一齊睇睇點煮啦~

 

1.清酒煮蜆

清酒煮蜆只需4種材料,20分鐘就做到,絕對是懶人煲仔菜之選。而且清酒經過煮熱後味道更香濃,放入新鮮的大蜆實在是絕配,味道鮮甜,做法又簡單。

 

2.薯仔煎蛋餅

薯仔煎蛋營養豐富又香脆美味,不但只需2樣材料就整到,而且製作過程亦不複雜,最適合新手下廚。

 

3.椒鹽豬扒

豬扒肉質鬆軟,入口微辣又帶出椒鹽的鹹香,非常惹味,送飯一流。自己係屋企都可以輕鬆煮出大排檔風味!

【三餸一湯食譜】新手零難度煮出三餸一湯簡易食譜! 清酒煮蜆+薯仔煎蛋餅+椒鹽豬扒+合掌瓜薏米湯

 

4.淮山合掌瓜薏米湯

天氣又熱又潮濕,除了令人感到疲倦外,還特別容易出現水腫問題。這個湯水有助袪濕,將體內濕氣一掃而去!而且材料和步驟都非常簡單,新手煲都無難度!

 

more