【小食食譜】6款簡單零失敗下午茶、派對小食食譜推介  日式梳乎厘班戟/蝦多士/流心芝士薯波/芝士月亮蝦餅

6款簡單零失敗下午茶、派對小食食譜推介 日式梳乎厘班戟/蝦多士/流心芝士薯波/芝士月亮蝦餅

發佈: 2020.11.17
文: Janna Leung

平日在家想吃一些小食作下午茶或宵夜,以下就為大家介紹6款容易上手的簡易下午茶小食食譜,就算初學者都可以零失敗整到,而且亦是不錯的野餐食譜和派對小食食譜,小朋友一定喜歡,今年聖誕派對小食都可以參考一下啦!

 

下午茶小食食譜 1. 日式梳乎厘班戟

日式梳乎厘班戟近年非常受歡迎,但原來自己整只需$10成本就做到,比起出面餐廳吃平近十倍,CP值相當高。想不到自己都可以做到零失敗的梳乎厘班戟呢!

下午茶小食食譜 2. 金黃香脆蝦多士

傳統以蝦膠整成的蝦多士便吃得多,而原隻的蝦多士原來是酒樓懷舊的上等菜式。這次便教大家整原隻的蝦多士,只需要3個步驟,15分鐘便能完成,真的非常方便啊!

下午茶小食食譜 3. 流心芝士薯波

想食油炸的薯仔製品,但怕街外的會太油膩?這次教大家的流心芝士薯波以煎的方式製作,方便又香口,亦不會太油膩,最適合想過口癮但追求健康的你。而且只需3步就完成,十分簡單!

下午茶小食食譜 4. 芝士月亮蝦餅

這個簡易版的芝士月亮蝦餅,不單材料簡單,而且製作亦不複雜。只需要3樣材料,30分鐘內便可完成,大家不妨試試啦!

下午茶小食食譜 5. 免炸西班牙油條Churros

西班牙油條Churros只需要幾種材料就整到,這次教大家的食譜是免油炸的,改為用焗的方法,這樣不但比較健康,而且處理上更加方便,另外也可以直接沾Nutella榛子醬,十分美味呢!

下午茶小食食譜 6. 布朗尼曲奇

如果整布朗尼 (Brownie) 整到悶的話,不如試試這個特別版本「布朗尼曲奇」,材料差不多,而且同樣簡單易整,一粒粒亦十分適合帶去野餐與朋友一起分享呢!

↓ 立即下載U Lifestyle App ↓

專享源源不絕驚喜禮遇


↓【App限定】立即參加↓

勁送《100張HK$50個人護理店現金券》

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

more