【大閘蟹2020】大閘蟹2020懶人包 大閘蟹公乸分別/煮法/3大部位不能吃

大閘蟹2020懶人包 大閘蟹公乸分別/煮法/3大部位不能吃/拆蟹步驟

發佈: 2020.10.14
文: Miranda Chan

涼風起,秋天到,秋冬都是吃大閘蟹的季節,蟹肉鮮甜,又爆蟹黃和蟹膏,十分美味。現時有很多大閘蟹放題和套餐,也有人會買大閘蟹,在家中慢慢享受。但有很多人都不清楚大閘蟹的煮法,如要蒸煮多久、怎樣加紫蘇葉等,也有人問大閘蟹公乸的分別。不用怕!今次UFood小編特意訪問大閘蟹專門店負責人威廉和九龍海逸君綽酒店海雲天曾盛宏師傅,一次過解答大閘蟹常見問題。

 

大閘蟹煮法

大閘蟹專門店負責人威廉分享煮大閘蟹3大法則,包括按重量訂蒸蟹時間、蟹肚方向、紫蘇葉下法,一起煮出美味的大閘蟹!按下圖了解!

至於曾師傅表示4-8兩的蒸20分鐘至紅身就可。按下圖了解保存大閘蟹的方法、蒸煮時間和驅寒方法!

 

大閘蟹季節

大閘蟹一般供應期是9至12月份,日本蟹第一水多在4-5月。而曾師指出大閘蟹的旺季於重陽後至冬至前,即10月中至12月的時間,蟹源多數是日本和江蘇蟹。若產量多,大閘蟹的價錢會稍為便宜一點,今年1隻大閘蟹大約$60-400多元。

 

 

大閘蟹公乸分別

有很多人都分不清大閘蟹的公乸,威廉教大家分清兩個公乸的分別,按下圖了解清楚!

曾師傅亦表示公和乸的蟹奄、蟹膏蟹黃顏色、蟹肉量都不同,公乸邊隻好食啲?按下圖了解清楚!

拆蟹步驟

拆蟹純粹個人喜好,普遍的先吃蟹腳,留待蟹身之後才吃,因此蟹身通常能保存熱力。詳細拆蟹步驟可看以下文章,由五星酒店九龍海逸君綽酒店海雲天曾盛宏師傅親自教授!

首先預備拆蟹工具,有蟹剪、蟹挑。拆蟹可分為4部分,包括蟹膏、蟹身、蟹鉗和蟹腳。

[蟹膏]

1. 剪繩

2. 拆走蟹鉗

3. 拆開蟹蓋,用拇指從蟹蓋上後方用力開

4. 蟹身拗開兩邊

5. 挑走蟹膏,蟹膏可挑到蟹殼中方便食用

[蟹身]

6. 剪走蟹鰓、不能食用的部位

7. 剪走蟹腳

8. 拔出蟹筋,蟹筋在蟹身和蟹腳的關節,是透明白色的部分,不能食用,用剪刀夾住蟹腳關節,一扭便能拔出

9. 橫剪蟹身,一分為二

[蟹鉗]

10. 沿蟹鉗兩邊剪開揭起,便可舀起蟹肉

[蟹腳]

11. 蟹腳每截斜剪

12. 以蟹腳作為取蟹肉的工具,用第三截蟹腳塞進第一截蟹腳,輕鬆取出蟹肉

 

大閘蟹什麼部位不能吃?

蟹胃、蟹心、蟹鰓都不宜食用。按下圖了解結構!

 

 

大閘蟹專門店負責人威廉 

 

九龍海逸君綽酒店海雲天曾盛宏師傅

資料、圖片來源:fb@hairycrab

【U Lifestyle App新年添新器】第一擊!

↓↓送Dyson三合一風扇暖風空氣清新機↓↓


↓《U TV》影片專區免費睇《簡易廚房》↓

適合入廚新手零失敗食譜!

more