5款簡單免油氣炸鍋食譜推介 氣炸鍋西多士/氣炸鍋椒鹽豆腐/黃金炸鮮奶/鹽酥雞/冬甩

發佈: 2021.01.08

氣炸鍋可說是近年的廚具新星,不但簡單易用,而且更可以用免油炸的方式製作不同款式的菜式,用來整氣炸鍋雞翼、氣炸鍋豆腐、氣炸鍋西多士、氣炸鍋甜品、氣炸鍋蛋糕等亦十分方便。以下就收集了5款簡易氣炸鍋食譜推介,新手都可以輕鬆駕御,大家就可以健康地食炸物,與朋友一起迎接新一年啦!

>>【氣炸鍋推薦2021】實測récolte/普樂氏/飛利浦Philips氣炸鍋  優缺點逐一比較!

 

氣炸鍋食譜 1. 黃金炸鮮奶

今次就教教大家一款經典的懷舊甜品,來自順德的名物──「黃金炸鮮奶」,製作相當簡單,相信新手整都可以一次成功,有興趣的朋友就可以試試這個氣炸鍋食譜啦!

【黃金氣炸鮮奶】完整食譜

 

 

氣炸鍋食譜 2. 脆皮椒鹽豆腐

豆腐是一個又平又有豐富營養價值的食材,可以用來製作出多樣化的菜式,深受大家喜愛。脆卜卜又惹味的椒鹽豆腐是大排檔必食之選,今次就改良一下,用氣炸鍋整,減少油膩之餘,同樣亦外脆內軟,非常滋味!

【氣炸鍋食譜】5款簡單免油氣炸鍋食譜推介  氣炸鍋西多士/氣炸鍋椒鹽豆腐/黃金炸鮮奶/鹽酥雞/冬甩

【氣炸脆皮椒鹽豆腐】 完整食譜 

 

 

氣炸鍋食譜 3. 流心芝士西多士

今次就跟大家製作的氣炸鍋食譜──「流心芝士西多士」,做法十分簡單,而且最重要是免油炸,不會太油膩較健康,加上用氣炸鍋整10分鐘就可完成,大家就可以安坐家中輕鬆品嚐港式茶餐廳美食啦!

【氣炸流心芝士西多士】完整食譜 

 

 

氣炸鍋食譜 4. 香脆鹽酥雞

深夜時想念台灣的街頭小食?不妨試下這次教大家的「氣炸鍋版本香脆鹽酥雞」,止止口癮啦!只需要2個步驟,就可以輕易整出外酥肉嫩的鹽酥雞。而且還是一滴油都沒有落,健康又美味!

【氣炸香脆鹽酥雞】 完整食譜

 

 

氣炸鍋食譜 5. 外脆內軟冬甩

平日在街上吃的冬甩會怕油膩又太甜,但原來在家也能簡單做出免油炸的冬甩。這次就教大家用免焗免搓揉方法簡單製作冬甩,只需要3個步驟即可完成,再加上用了氣炸鍋對新手而言更易掌握,大家快點試試這個氣炸鍋食譜啦!

【氣炸鍋食譜】5款簡單免油氣炸鍋食譜推介  氣炸鍋西多士/氣炸鍋椒鹽豆腐/黃金炸鮮奶/鹽酥雞/冬甩

【氣炸外脆內軟冬甩】完整食譜 

 

【氣炸鍋食譜】5款簡單免油氣炸鍋食譜推介  氣炸鍋西多士/氣炸鍋椒鹽豆腐/黃金炸鮮奶/鹽酥雞/冬甩

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more