【家常小炒】7道新手簡易家常小炒晚餐食譜 胡椒蝦/豉椒炒蜆/薑蔥炒蠔/椒鹽豬扒/蜜汁薯仔牛柳

7道新手簡易家常小炒晚餐食譜 胡椒蝦/豉椒炒蜆/薑蔥炒蠔/椒鹽豬扒/蜜汁薯仔牛柳

發佈: 2021.01.22
文: Vicky So

最近經常留家製作家常便飯,但總是只有蒸煮食譜怕太悶?這次介紹7道家常小炒晚餐食譜推薦,幾款鑊氣小炒快速完成且簡單易上手,在家都可以輕鬆做到餐廳風味,當中包括有薑蔥炒蠔、椒鹽豬扒、胡椒蝦、生炒排骨等港式家常菜,在家神還原惹味中式小炒無難度。

 

1. 薑蔥炒蠔

冬天出街必定會叫煲仔菜!熱辣辣食完即刻暖胃,大大隻廣島蠔用薑蔥炒,非常惹味之餘,天氣冷食蠔夠滋補,濃味醬汁更是送飯一流。薑蔥蠔做法簡單,每隻蠔肥大飽滿脹卜卜,自己煮還比出去吃平很多呢,愛食蠔的朋友一定要試做這個晚餐食譜!

 

2. 椒鹽豬扒

椒鹽豬扒做法一點都不複雜。五步就將這道風味小炒變成簡易家常菜,用香煎代替油炸方式亦更健康,椒鹽香蒜非常惹味,豬扒好有鑊氣,炸蒜香口,喜歡吃惹味小菜的朋友,不妨試試這道美味的家常菜食譜。

 

3. 黃金咸蛋豆腐

鹹蛋黃迷的15分鐘簡易懶人港式小炒食譜之選!主角有最佳拍檔鹹蛋和豆腐,用牛油快炒方式,鹹蛋黃加上牛油香氣滿溢,每一塊豆腐都沾到,勁惹味有鑊氣!CP值超高,成本$10都不用好抵食,好食到吃不停口,實在是簡單易上手的晚飯料理。



4. 胡椒蝦

新手變大廚之選!簡單5步就做到這道「出得廳堂」的胡椒蝦大菜,過程一點也不繁複,還有處理大蝦小技巧,胡椒蝦辛口而不刺激,非常惹味,連蝦殼都很入味道,想同另一半輕鬆煮個雙人晚餐,不妨試試這個超易上手的家常小炒食譜,一定好吸引!



5. 酸甜生炒排骨

酸甜生炒排骨這味家常小炒十分開胃,炸過的排骨好香口,又有酸甜的菠蘿,加上醬汁,小朋友一定好鍾意食,放上枱面一定好快清完,各位媽媽可以煮這道菜做家常便飯,必定大受歡迎。

 


6. 黑椒蜜汁薯仔牛柳粒

中菜必食小炒餸菜之一,這個懶人晚餐一點都不難,簡單4步輕鬆快速完成,薯仔粒煎到金黃色,外脆內軟,牛柳粒啖啖肉好滿足,灑上炒香芝麻香口有鑊氣,蜜汁甜甜地,黑椒夠惹味,更是撈飯一流。



7. 香蒜豉椒炒蜆

香蒜豉椒配搭一向都是撈飯之選,鮮甜蜆肉加上惹味的醬汁十分夾,辣辣地好開胃,而且30分鐘內就能快速完成,簡單5個步驟就煮出專業海鮮餐廳風味,想念炒蜆的朋友,就不要錯過這個家常小炒食譜啦!

迷你兵團限定版三文治機

↓↓輕鬆烤出不同Minions圖樣↓↓


【神徒福利】教主Anson Lo快問快答大爆料!

↓即睇免費獨家足本專訪↓

more