【麻糬波波食譜】內附失敗原因!4款簡易新手麻糬波波食譜 朱古力/芝士/伯爵茶/抹茶

內附失敗原因!4款簡易新手麻糬波波食譜 朱古力/芝士/伯爵茶/抹茶

發佈: 2021.06.04
文: Janna Leung

網上的麻糬波波食譜各有不同,常見有朱古力味、芝士味、抹茶味等,今次就為大家一次過收集了4款不同口味的麻糬波波食譜,而且每款麻糬波波做法亦不同,有空心亦有軟心,另外也會分享常見麻糬波波失敗原因,讓大家都可以成功整出鬆軟麻糬波波。

 

1. 伯爵茶麻糬波波

這次的伯爵茶麻糬波波食譜,用上木薯粉製作夠煙韌,而且這個麻糬波波食譜更不用泡打粉和預拌粉都可以成功脹起,馬上看看這個零失敗伯爵茶麻糬波波食譜啦!

 

2. 爆漿朱古力麻糬波波

這個爆漿朱古力麻糬波波食譜,口感非常煙韌,麻糬波波配上濃郁朱古力,完成後更會有點髒髒包的感覺,而且這個麻糬波波做法較上述簡易,各位新手大廚快點試試啦!

 

3. 芝士麻糬波波

另一個人氣口味軟心芝士麻糬波波,芝士味道相當濃郁,芝士鹹香加上煙韌口感,各位芝士迷真的要試試,你都可以零失敗整到的。

 

4. 抹茶麻糬波波

最後一個抹茶麻糬波波食譜波,做法同樣非常簡單,用上木薯粉保留鬆軟度,不妨在家也試試動手製作吧!

【麻糬波波食譜】內附失敗原因!4款簡易新手麻糬波波食譜 朱古力/芝士/伯爵茶/抹茶

↓每月2號、12號及22號雙倍U Fun日!↓

↓齊齊捕捉雙倍彩蛋!儲U Fun換現金券↓


U Lifestyle App限時搶!逢星期三3PM大派現金券!

↓↓ 約定您入App搶 ↓↓

more