【電飯煲食譜】7款電飯煲料理食譜懶人包!滷水雞髀/海南雞飯/豆腐花/豉油雞/朱古力Brownie

7款電飯煲料理食譜懶人包!滷水雞髀/海南雞飯/豆腐花/豉油雞/朱古力Brownie

發佈: 2021.05.07
文: Vicky So

電飯煲煮食簡單快捷,這次介紹7款電飯煲食譜懶人包。電飯煲料理做法零失敗易上手,按電飯煲掣就可等食,做定多點帶飯一流。簡易電飯煲食譜有滷水雞髀、海南雞飯、豉油雞等家常菜,還有甜品如Brownie、豆腐花等。電飯煲除了煲飯煲湯,也可以做到多變的餸菜,大家都快點試試啦!

 

電飯煲食譜1. 電飯煲滷水雞髀

電飯煲食譜當然不少得燉菜燜餸,這款電飯煲滷水雞髀做法一點都不難!不用明火,只要將所有材料放入電飯煲就做到,雞髀非常嫩滑入味,還有滷炸豆腐、滷蛋,味道真的與滷水店的滷味沒有分別,快點用電飯煲試做啦!

 

電飯煲食譜2. 電飯煲海南雞飯

懶人版海南雞飯做法可以用電飯煲一次過煮好,把雞髀放在用黃薑粉和香茅炒過的油飯上,電飯煲也可以煮到東南亞風味,雞肉還好嫩滑。簡單4步就做好,只要腌好雞肉,放工放入電飯煲食得啦,當作懶人晚餐一流!

 

電飯煲食譜3. 電飯煲糖炒栗子

小時候街邊賣一袋袋熱乎乎的糖炒栗子,原來家用電飯煲都做到!電飯煲懶人版的糖炒栗子,新手3步零失敗就做到,栗子還非常軟腍,當作野餐小食也非常不錯哦,一齊看看電飯煲做法如何!

 

電飯煲食譜4. 可樂豬軟骨

電飯煲版可樂豬軟骨不用明火燉煮,做法非常簡單,豬軟骨和蘿蔔都非常入味,甜甜的可樂大人小朋友都喜歡,一定可以送多幾碗飯。用電飯煲多做一點,也可以留待明天帶飯呢!

 

電飯煲食譜5. 電飯煲豉油雞

不要以爲豉油雞做法複雜,只要用電飯煲,零失敗簡單三步就能完成!材料也只需要一隻雞、姜葱蒜料頭和腌料。電飯煲豉油雞雞肉非常嫩滑,新手都做到,你們都快點試試這道電飯煲料理吧!

 

電飯煲食譜6. 朱古力Brownie

電飯煲蛋糕聽得多,朱古力甜品控注意!這個版本做法Brownie不用焗爐,電飯煲都可以做到外脆內軟煙韌口感,而且零失敗簡單4步就能完成,連甜品都可以用電飯煲做到,電飯煲確實是神奇的煮食神器呢!

 

電飯煲食譜7. 自製豆腐花

懷舊中式甜品一向考功夫,原來電飯煲都可以做到自製豆腐花,做法只要混合豆漿、石膏粉及生粉,然後放入電飯煲即可。再加入黃糖,真的好像荳品點店的味道,不妨用電飯煲做做看!

 

同場加映:電飯煲乳酪

【電飯煲食譜】7款電飯煲料理食譜懶人包!滷水雞髀/海南雞飯/豆腐花/豉油雞/朱古力Brownie

↓Venchi全新D24榴槤味意式雪糕↓

↓參加遊戲有機會得到Gelato換領券4張!↓


U Lifestyle App限時搶!逢星期三3PM大派現金券!

↓↓ 約定您入App搶 ↓↓

more