6款新手零難度簡易蕃茄食譜 蕃茄炒蛋/蕃茄豆腐蛋花湯/蕃茄大蝦意粉/焗蕃茄豬扒飯

發佈: 2021.07.11
文: 陸嘉敏

番茄具有茄紅素,有抗氧化功能,有豐富的營養素,而且味道酸酸甜甜,可用來製作多款菜式。以下就為大家介紹6款常見的番茄菜式,包括番茄炒蛋、意粉、焗飯等,做法簡單,新手都可以試試!

1.蕃茄炒蛋

蕃茄炒蛋是經典的港式家常菜,味道酸酸甜甜,送飯一流!而且做法很簡單,10分鐘就做好,最適合放工返屋企煮個快飯。

>>番茄炒蛋完整食譜<<

 

2.番茄羅勒大蝦意粉

番茄意粉不少人都喜愛食,這次推介一鍋到底的懶人食譜,15分鐘完成,意粉無需分開煮,簡單快捷,新手不妨試試!

【蕃茄食譜】6款新手零難度簡易蕃茄食譜 蕃茄炒蛋/蕃茄豆腐蛋花湯/蕃茄大蝦意粉/焗蕃茄豬扒飯

>>番茄羅勒大蝦意粉完整食譜<<

 

3.蕃茄豆腐蛋花湯

收工趕住煮飯,又想有靚湯飲?這個蕃茄豆腐蛋花湯就相當適合了,做法非常簡單,快速15分鐘就煲好!而且食材營養豐富,含大量蛋白質~大家若想湯頭更鮮味,可加入紅杉魚一齊煲。

【蕃茄食譜】6款新手零難度簡易蕃茄食譜 蕃茄炒蛋/蕃茄豆腐蛋花湯/蕃茄大蝦意粉/焗蕃茄豬扒飯

>>蕃茄豆腐蛋花湯完整食譜<<

 

4.牛肉菠菜蕃茄湯

不少人經常有頭痛、肩痛及手腳冰冷等問題,亦有一些女士在月經時經血過多,又或者本身是素食者,這些情況下都會容易缺鐵,而引致貧血問題。想改善貧血,營養師則建議大家多進食含豐富鐵質的食物,而且製作過程簡單,各位女士們不妨試試啦!

>>牛肉菠菜蕃茄湯完整食譜<<

 

5.蕃茄焗豬扒飯

平時在快餐店比較常吃的是番茄焗豬扒飯,但街外的油、鹽、糖份較高。其實自家製都好簡單,以下教大家自製健康又低脂的番茄焗豬扒飯,不妨試試整~

>>番茄焗豬扒飯完整食譜<<

 

6.蕃茄牛肉炒烏冬

除了作息定時,食療也是皮膚改善的因素之一。番茄牛肉炒烏冬有效改善皮膚質素,而且菜式中的牛肉有補脾胃、益氣血的功效;番茄及秋葵也可以促進腸胃蠕動,有助排便。

>>番茄牛肉炒烏冬完整食譜<<

 

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more