【西式食譜】簡單二人西餐食譜!30分鐘高級西餐味道  焗肉醬大啡菇/忌廉蜆肉意粉/焦糖燉蛋

簡單二人西餐食譜!30分鐘高級西餐味道 焗肉醬大啡菇/忌廉蜆肉意粉/焦糖燉蛋

發佈: 2021.10.13
文: Janna Leung

每逢情人節、聖誕節、生日都想親手煮一餐飯給另一半?今次就教大家簡單二人西餐食譜,30分鐘即可整出前菜、主食和甜品,當中包括有焗芝士肉醬大啡菇食譜、忌廉蜆肉意粉食譜及免焗法式焦糖燉蛋食譜,各位新手們不妨試試整這道簡易西餐食譜啦!

二人西餐食譜 1. 芝士肉醬大啡菇

今次的二人西餐食譜前菜──芝士肉醬大啡菇食譜,做法非常簡單,新手整亦完全沒有問題,只需要10分鐘即可完成。製作大啡菇食譜時,要留意由於大啡菇吸水力強,因此無需用水清洗,只要輕輕抹乾淨即可。

 

二人西餐食譜 2. 忌廉白汁蜆肉意粉

至於主菜方面,則會製作忌廉白汁蜆肉意粉食譜,這個意粉食譜蜆肉加入了白酒製作,令鮮味更突出,做法簡單,入廚新手整都沒有問題。

 

二人西餐食譜 3. 焦糖燉蛋

最後甜品方面,就會製作簡易版焦糖燉蛋食譜,這個免焗焦糖燉蛋食譜,改用蒸的方式製作,大大縮短製作時間,而且大多數材料都可以在家中找到,做法簡單,新手更容易零失敗整到。

大公告成!除了慶祝節日外,收工想快手煮一餐的朋友,都可以試試這個簡單易整30分鐘西式食譜啦!

↓ 立即入App參加遊戲 ↓

↓ 贏走醇滑嘉士伯24罐! ↓


↓Le Creuset萬聖節限定版set↓

↓立即入App免費贏走啦~↓

more