8款新手簡易暖笠笠濃湯食譜 忌廉蘑菇湯/粟米牛奶湯/南瓜海鮮湯/豆乳雞湯/法式洋蔥湯/周打蜆湯/薯仔濃湯

發佈: 2022.11.30
文: 蘇潁琦

【西湯食譜】除中式湯水食譜,西式濃湯食譜暖笠笠好適合冬天。西湯食譜一般都加入了忌廉或麵粉等材料,令口感更幼滑飽肚。以下就收集了8款簡易西式濃湯食譜,包括忌廉蘑菇湯食譜、粟米牛奶湯、南瓜海鮮湯、豆乳雞湯、法式洋蔥湯、周打蜆湯、薯仔濃湯,大家不妨在天氣凍時,試試這幾款暖暖的濃郁湯品啦!

同場加映:網店低糖非油炸冬甩 朱古力棉花糖/Oreo花生!鬆軟蛋糕口感

暖笠笠濃湯食譜 1. 周打蜆湯 

今次製作的周打海鮮湯食譜足料又好味,不但有忌廉湯的幼滑口感,而且亦吃到蜆的鮮味。另外,如果想更加好味的話,就可以加上酥皮,製成酥皮湯食譜,喜歡吃西餐的朋友就可以製下周打海鮮湯食譜啦!

 

 

 

暖笠笠濃湯食譜 2. 忌廉蘑菇湯

冬天不少得的暖心comfort food!特濃忌廉蘑菇湯食譜無需使用攪拌機,保留了粒粒蘑菇口感,而且這個西湯食譜做法簡單,15分鐘就整到,新手們不妨試試這個簡易西湯食譜啦!

 

 

 

暖笠笠濃湯食譜 3. 薯仔粟米濃湯

提到西湯食譜,又怎可少得小朋友最喜歡的粟米濃湯呢!這個薯仔粟米濃湯食譜可以用上新鮮粟米製作,足料之餘比一般罐頭湯更滋味清甜,湯上亦放上少許煙肉碎,令粟米濃湯更香濃。

 

 

暖笠笠濃湯食譜4. 豆乳雞湯

華御結名物神還原!這款豆乳雞湯冬天飲落暖笠笠,裏面除了豆味香濃的湯頭,還有足料蔬菜和雞肉,營養滿分。15分鐘完成,非常適合放工回家快手煮個滾湯!

豆乳雞湯詳細食譜:>>按此<<

 

暖笠笠濃湯食譜5. 南瓜豆腐海鮮湯

熱辣辣南瓜濃湯暖入心又有秋冬氣息,這款南瓜濃湯還加了海鮮和豆腐,健康低脂又高蛋白飽肚,非常清甜,15分鐘就簡單做到啦~

南瓜豆腐海鮮湯詳細食譜:>>按此<<

 

暖笠笠濃湯食譜6. 法式洋蔥湯

洋蔥終於不是配角啦!以為高級餐廳才喝到法式洋蔥湯,其實自己整一點都不難,面頭配上法包和拉絲芝士,法式麵包吸收洋蔥湯精華,濃湯暖笠笠用來做聖誕大餐一流啊!

法式洋蔥湯詳細食譜:>>按此<<

 

暖笠笠濃湯食譜7. 薯仔濃湯

除了法式洋蔥湯,另一款香濃又creamy的暖笠笠湯品有法式薯仔濃湯,薯仔濃湯超軟滑,還有淡淡煙肉的咸香,更有忌廉奶香,好邪惡啊!簡單零失敗15分鐘就能輕鬆完成。

 

暖笠笠濃湯食譜 . 蔬菜南瓜濃湯

南瓜濃湯也是另一款常見的西湯食譜,這個蔬菜南瓜濃湯飽肚感十足,而且南瓜具有高纖維量,可說是減肥恩物,有興趣的朋友就可以試試這個健康又好味的西湯食譜啦!

 

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓


開關飛得!Share您嘅環球美食

↓ 立即入APP分享 帶嘴巴去旅行!↓

more