【聖誕食譜】聖誕party打卡一流小食!簡易朱古力榛子星星扭紋酥食譜 急凍酥皮就做到/酥脆又香甜

聖誕party打卡一流小食!零失敗朱古力榛子星星扭紋酥食譜 急凍酥皮就做到/酥脆又香甜

發佈: 2021.11.18
文: Vicky So

聖誕節就到,當然要準備聖誕大餐!早前外國興起朱古力星星扭紋麵包,賣相充滿節日氣氛,聖誕食譜不如做簡單版朱古力榛子星星扭紋酥!簡單酥皮食譜只有Nutella、急凍酥皮2種材料,味道十足似豪華版朱古力牛角包,酥脆又香甜。星星扭紋酥只看外形就已經非常吸引,其實做法超容易新手不敗,快點跟著下步驟試試吧,用來做野餐小食都好適合!

  • 準備時間
    30分鐘內
  • 份量
    4人以上
  • 急凍酥皮: 4塊
  • 朱古力榛子醬: 約4大湯匙
  • 蛋: 1隻

朱古力星星扭紋酥做法:

1. 4塊急凍酥皮剪裁成圓形,搽上朱古力榛子醬,重複3次到蓋上最後一塊。

2. 將杯子放在正中間,切成16等份,用對角切的方法會比較平均。

把其中兩端向外扭兩次,然後曡好尾端,做8次成八角星。

3. 掃上蛋液,放入預熱焗爐170度烤30分鐘,若不夠金黃色可以調高至180度焗多5分鐘。

完成了!朱古力榛子星星扭紋酥外形超靚,非常有驚喜啊!只要跟著以上的步驟,一點都不難做。原版的朱古力星星麵包在外國已經流行了一段時間,但自己整麵包難度較高,這次改良版以急凍酥皮代替手作麵包,做法更加簡單,酥皮在超市已經買得到。星星扭紋酥睇得又食得,香甜酥脆,一於book mark定,做聖誕party小食啦!

 

同場加映:NESCAFÉ 迷你咖啡機系列

【聖誕食譜】聖誕party打卡一流小食!簡易朱古力榛子星星扭紋酥食譜 急凍酥皮就做到/酥脆又香甜

↓會員迎新禮遇150 U Fun換禮遇↓

↓ 立即入App到任務區領取 ↓


↓「App限時搶」大派現金券!↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓

more