【入廚秘訣】新手煲湯必看汆水貼士!豬骨出水要幾耐?用滾水定凍水? 附4款豬骨湯水食譜/番茄薯仔/章魚蓮藕/粉葛馬蹄湯

新手煲湯必看汆水貼士!豬骨汆水要幾耐?用滾水定凍水? 附4款豬骨湯水食譜/番茄薯仔/章魚蓮藕/粉葛馬蹄湯

發佈: 2021.12.06
文: Vicky So

汆水音「穿水」,又叫「飛水」。汆水即滾水灼煮,煲湯或炆煮前處理肉類的烹調手法。煲啖靚湯水為何要做汆水步驟?煲湯汆水究竟應該用滾水還是冷水?這次會講解汆水步驟和注意事項,還有幾個豬骨湯水食譜,想煲啖靚湯就要mark實以下幾點汆水的小貼士啦!

為甚麽要汆水?

汆水即是將食材放入水灼煮,目的是令食物排出血水,去除雜質、異味、羶味和油膩感。平常煲老火湯很常會落豬骨,令湯水更有肉香鮮甜骨美味。骨頭過汆水後,煲出來的湯水會比較清澈不渾濁。一起看看一下汆水做法!

豬骨汆水步驟:

1. 室溫水落薑蔥、紹酒,放入豬骨,水要蓋過豬骨。

2. 用中小火慢慢加熱至水滾,過程中水會由水血紅色變得非常渾濁。

3. 雜質浮起後在汆燙多一兩分鐘,表面變熟就可以把豬骨撈起,用冷水沖洗,之後便可用來煲湯。

汆水小貼示:

汆水時切記用冷水落豬骨,凍水加熱過程骨頭就會分解血污異物。若使用滾燙的熱水,高溫會令肉類的蛋白質速凝固收縮,裏面的血水異味雜質就不易分解出來,沒辦法除去肉的腥膻味及浮沫,以至湯頭色水不清澈。事前也可放入落薑蔥等料頭和紹酒於水中辟去腥味。

 

4款豬骨湯水食譜

一起看看以下4款豬骨靚湯,冬天煲來飲夠滋補!

湯水食譜1. 番茄薯仔豬骨湯

 

湯水食譜2. 章魚蓮藕豬骨湯

 

湯水食譜3. 粉葛馬蹄豬骨湯

 

湯水食譜4. 青紅蘿蔔海底椰湯

 

同場加映:7-Eleven大口仔AP鴨精品

【入廚秘訣】新手煲湯必看汆水貼士!豬骨汆水要幾耐?用滾水定凍水? 附4款豬骨湯水食譜/番茄薯仔/章魚蓮藕/粉葛馬蹄湯

↓有新嘢玩!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣美食主題深度關注組!!↓


↓入App參加《年度大賞Round2》遊戲↓

↓送飛利浦Airfryer XXL氣炸鍋↓

more