教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

發佈: 2021.12.15
文: U Food

聖誕佳節快到,想喺屋企炮製一頓聖誕大餐供親友享用,有沒有想過其實在家都可以做到用上矜貴海鮮食材炮製西班牙海鮮飯?份量可按派對人數可加可減,西班牙紅蝦、帶子、大蜆等食材又夠體面,絕不失禮。以下呢條由德國衛浴品牌GROHE聯同家電品牌惠而浦推出嘅聖誕食譜,就啱晒各位「煮」持人準備聖誕餐單!系列一連三條煮食影片,由Cooking Fever創辦人兼大廚Celia教大家以專業的煮食用具炮製出節日美食,仲教授大家實用烹飪貼士,睇晒3條片我地仲有聖誕大禮送畀大家,記得留意!現在立即睇片,跟住自製餐廳級數嘅節日美食,同親朋好友食餐好歡渡聖誕。

 

在家自煮 西班牙紅蝦海鮮飯

平時嘅西班牙海鮮飯都係一大鑊好大份量,而且又要用碳火煮才夠正宗,不過要响屋企炮製數人份量的份量,都一樣得!西班牙飯嘅靈魂海鮮食材,看似複雜難處理,但其實只要有合適、專業的煮食工具,屋企都可以搞得掂,煮食過程輕鬆,上枱時整盤Paella色彩繽紛又夠吸睛,絕對是IG-able嘅party dish!

 

西班牙海鮮飯炮製方法並非想像中複雜,在家也可以輕鬆煮到!

 

材料(4人份):

8隻
帶子 4隻
紅、黃椒 各1/2個(切粒)
西班牙米 250克
蝦湯 600毫升
白酒 50毫升
蕃紅花 3克(用少許水浸開)
橄欖油 1湯匙
檸檬 1/2個
鹽、黑胡椒 少許
蕃茜 少許

 

蝦湯材料:

西班牙紅蝦 8隻
甘荀 30克(切粒)
西芹 30克(切粒)
洋蔥 1/2個(切粒)
蒜頭 2粒(切粒)
700毫升
牛油 20克
白蘭地酒 20毫升
麵粉 2湯匙
月桂葉 1片
百里香 2棵

 

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

大廚Celia時常舉辦烹飪班、烹飪派對,對製作多人份量的party food素有心得。

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

Celia's Tips: 海鮮飯的靈魂是西班牙紅蝦,解凍後在清水下清洗乾淨就可以備用。

Celia's Tips: 紅蝦拆殻後要保留蝦頭及蝦殻用來餚蝦湯,煮出來的西班牙飯才夠鮮味。

 

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

Celia's Tips: 炒香的飯滾起後,加入蝦湯再放入焗爐內烤焗,雖不及傳統炭烤的惹味,但在家中也能做出好的paella。

 

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

Celia's Tips: 不用蜆也可用花甲,但需要洗淨後加鹽至水中浸泡讓其吐沙,用過濾水洗海鮮就更加安全衛生啦!

廚房用具五花八門,近年嘅選擇更加係內外兼備,外觀時尚簡約,突顯用家的風格及提升家居格調,同時間產品的技術上亦與時並進,高科技得黎亦更體貼用家需要。今次呢一系列嘅煮食影片就用上幾款重點推介嘅產品,讓大家享受煮食嘅樂趣之餘,同時增添一份專業廚神嘅感覺。

 

廚房慳位法寶 清洗+濾水二合一濾水龍頭

想學似片中Celia一般煮出色香味俱全的好菜式,即使家中廚房地方不大,都可以參考佢所用嘅專業廚具,慳位之餘又有乾淨清水方便煮嘢食,其實可以由水龍頭開始。GROHE Blue Pure二合一廚房濾水龍頭,採用嶄新管中管設計,過濾水及自來原水分別由兩條內置的獨立管道輸送,不會互相接觸,安全衛生,使用時轉動左邊開關,便有源源不絕的新鮮過濾水,右邊則提供冷熱自來水;至於最佔空間的濾芯及過濾器,則安裝在洗手盤之下,而且無需另外鑽孔,令廚房位置更為實用,大大提升靈活性,在廚房炮製大餐就有更多空間可以使用。

 

濾水龍頭左邊開關便可提供新鮮的過濾水,右邊則提供冷熱自來水,枱面完全不用放置濾水器或濾芯,非常慳位。

 

另一款GROHE SmartControl廚房龍頭,一體式簡約設計,沒有一般水龍頭的扭動手柄開關掣,而是將開關設在水龍頭末端,輕輕用指尖觸碰就可以開關,煮食期間雙手骯髒油淋淋、或手持重物時,亦可以用肘部或手背輕觸開關,就可以獲得水源,衛生又便利。當中更配有伸縮式層流噴嘴,可以減少飛濺水花。

 

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

GROHE SmartControl廚房龍頭不設手柄,將開關設在出水位的末端,輕輕一碰控製開關,充滿智慧又方便入廚。

 

特大容量蒸氣焗爐 智能感應輕鬆烹調

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

另一樣值得仿效Celia使用的廚具,是惠而浦W Collection第6感高温清洗蒸氣焗爐(型號:W7 OS4 4S1 P),其特大73公升容量可以製作多人享用的大份量菜餚,內置專利「第6感智能技術」,預設8大種類、共33款食譜,毋須憑空猜估烹調時間和所需模式,自動感應並調整烹調時間和温度,烹調變得更輕鬆。當中「SteamSense蒸氣感應」及「BakeSense烤焗感應」,在烹調過程中注入蒸氣及控制濕度,減少食材的水份流失,烤焗後食物一直保持濕潤,保留營養和鮮味。

教你專業處理海鮮秘技!屋企都可以輕鬆自製聖誕大餐

體積與一般內置式焗爐相若,惠而浦「第6感」高温清洗蒸氣焗爐可以在烹調過程保持食物烤箱濕度,令食物煮得更出色。

 

功欲善其事,必先利其器,只要選用好用又啱用的專業廚房設備,煮食過程立即變得輕鬆又簡單,作為一家之「煮」,又可突顯個人家居品味,記得繼續留意GROHE X Whirlpool入廚教室之後兩條影片,睇晒3條片我地就會公佈送禮環節嘅詳情,請各位密切留意!

 

如果大家對產品有興趣,可以睇下以下資料:

廚房龍頭:https://bit.ly/31RRVHI

蒸氣焗爐:https://bit.ly/33vnA2a

資料由客戶提供

↓【限時搶⚡】Ísey Skyr健康冰島乳酪套裝!↓

↓ 使用比普通乳酪多近4倍的牛奶!/ 好像Gelato義式雪糕一般的口感!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more