新派茶記大廚食譜 家中神還原 茶記番茄焗豬扒飯

新派茶記大廚食譜 家中神還原 茶記番茄焗豬扒飯

發佈: 2022.08.01
文: U Magazine

text│Kathryn

焗豬扒飯是不少人的「飛佛」,但好食的好似愈來愈難找。原來這款美食自己煮唔算難。自己做的話可以用更靚的豬扒、更酸甜的番茄,做起來比茶記或快餐店的優質。這篇找來新派茶記大廚教大家神還原茶記焗豬,不妨多留意食譜裏的番茄汁煮法,又濃又稠滑,好多茶記都做唔到㗎!
=======================================================

【大廚檔案│胡育明師傅】
太古廣場三合一餐廳 wellwellwell 行政總廚,其中 BARHOUSE/TEAHOUSE 日間是香港地道的茶餐廳,餐牌正是由他設計。

========================================================

【材料】
新鮮肉眼扒件 1 件 / 鹽 2 克 / 糖 4 克 / 生粉 6 克 / 水 適量

【番茄汁材料】
紫洋葱(切角) 250 克 / 番茄(切角) 300 克 / 茄膏 375 克 / 麵粉 125 克 / 水 1,375 克 / 茄醬 625 克 / 糖 60 克 / 鹽 12 克 / 中式糖醋 125 克 / 油 適量 / 芝士碎 適量

【炒飯材料】
白飯 400 克 / 雞蛋 1 隻

===========================================================
【做法】
step1. 焗爐調至 200℃,預熱 15 分鐘。

step2. 先揼鬆肉眼扒,並在上面鎅上幾刀做出坑紋。

step3. 以鹽、糖、雞粉、生粉及少量水抹勻豬扒兩面。

step4. 鍋中燒熱油,爆香紫洋葱及番茄,加入茄膏、番茄醬、番茄及少量水煮 2 分鐘。

step5. 把水同麵粉拌勻,倒進番茄汁中煮 1 分鐘,加入剩下的麵粉水慢火煮 5 分鐘。

step6. 加入中式糖醋、糖及鹽拌勻。

7. 平底鑊燒熱油,以中火煎豬扒,每面煎約 2 分鐘。

8. 燒熱油,發打雞蛋,下白飯後均勻倒入蛋漿炒 3-4 分鐘。

9. 將煎好的豬扒放在炒飯上,撒上芝士碎,放入焗爐以 200℃ 焗 10 分鐘。

↓「App限時搶」卡樂B「BIG PACK」系列薯片!↓

↓準時入App換領↓


↓【送禮】麒麟一番搾秋日套裝!↓

↓簡單留言 贏走精美禮品!↓

more