中秋節湯圓食譜|冷凍湯圓新食法!4款中秋湯圓創意料理食譜 抹茶麻糬湯圓曲奇/氣炸偽蛋黃酥/粉紅豬仔湯圓/流心湯圓煎堆仔

中秋節湯圓食譜|冷凍湯圓新食法!4款中秋湯圓創意料理食譜 抹茶麻糬湯圓曲奇/氣炸偽蛋黃酥/粉紅豬仔湯圓/流心湯圓煎堆仔

發佈: 2022.09.10
文: 蘇潁琦

中秋節就到,除了月餅又點少得象徵團圓的湯圓,水煮湯圓吃膩?吃剩湯圓怎麽辦?湯圓創意料理推介!這次有4款湯圓新食法,包括抹茶麻糬湯圓曲奇氣炸芝麻流心湯圓酥,同場加映超可愛的豬仔湯圓!如果想處理中秋節前後,冰箱剩下的大量冷凍湯圓,不妨試試這幾道湯圓創意甜品啦!

 

創意湯圓食譜1. 抹茶麻糬湯圓曲奇

麻糬曲奇是近年大熱甜品,其實用湯圓都做到。直接整粒湯圓包入曲奇,不用自己做麻糬超簡單,一切開更有流心效果!只要3步就輕鬆完成,也可以選擇芝麻或花生湯圓口味~

 

創意湯圓食譜2. 氣炸流心湯圓酥

超可愛「偽」蛋黃酥!另一款湯圓創意中秋小食有氣炸芝士酥皮湯圓,材料只需現成急凍湯圓、急凍印度薄餅等,外面酥脆,裏面切開就有爆漿流心和芝士,口感煙韌多層次。

 

創意湯圓食譜3. 流心煎堆仔

冷凍湯圓都可以做煎堆仔,15分鐘輕鬆完成,焦脆的外表沾滿芝麻好香口,還有流心效果呢!

 

創意湯圓食譜4. 粉紅豬仔湯圓

除了冷凍湯圓外,自己手做湯圓其實一點都不難!將湯圓做成肥嘟嘟的粉紅豬仔,好可愛啊!

中秋節4款簡單卡通湯圓:

 

同場加映:新手懶人版法式布丁包食譜 煙韌麻糬+流心布丁餡!

↓【送禮】請您同毛孩免費住酒店!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓


↓ 源自英國的健康果汁品牌 ↓

純天然、無濃縮、無添加鮮搾果汁果昔!

more