鮮製餐肉腸仔時代!

發佈: 2015.11.04
文:

到底係咪咁絕望?買貴價午餐肉同腸仔會唔會好啲?自己整新鮮午餐肉同腸仔又係咪解決方法?找來營養師 John 一次過為你解答!

Q:甚麼是加工肉?
透過醃製、發酵、風乾、煙燻去增強味道,或加入防腐劑以延長保鮮的肉類製品,如香港人常吃的香腸、午餐肉、風乾火腿等,統統都屬於加工肉。

Q: 點解加工肉會致癌?
加工肉最主要的致癌物是通常被當作防腐劑使用的亞硝酸鹽,而當亞硝酸鹽與肉中的氨基酸結合,就會成為致癌物亞硝胺。

Q:到底每日要食幾多加工肉先會超標?
每人每日進食 50 克加工肉,罹患大腸癌的風險就會上升 18%,50 克的重量大約等於 2 大片煙肉、1 條多香腸或 1 片厚切午餐肉左右。

Q:咁我最愛的風乾火腿又算唔算係加工肉?
風乾火腿都係經過風乾及醃製而成的肉類,都屬於加工肉的一種,當然,所有畀人類食用的加工肉其實都經過食物安全測試表示適合人類食用,只要不過量便 ok。

營養師阿 John:
雖然無確實數據話肉類醃 / 發酵 / 煙燻 / 風乾幾耐會令肉類變質產生致癌物質,但食用時間愈短,要落的化學物自然少啲,而將食物切薄片 / 細粒同樣能有效縮短加工時間。唔好以為市面買到貴的午餐肉或腸仔一定比平嘅少致癌物質,貴午餐肉用料或者較優質,但始終肉類的處理方法同防腐劑分量先係關鍵。所以,自家鮮製的香腸和午餐肉,由於不含防腐劑,亦唔係以延長保鮮期為目標,點計都係比市面預先包裝好的健康。

即刻醒你 2 款自製腸仔午餐肉食譜!
大廚教自製健康腸仔!
徐蒝教自製健康午餐肉!

(原文摘自 U Magazine ISSUE 519)

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送☕】sensory ZERO港幣$300餐飲禮券!↓

↓ 請您食招牌蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 / 澳洲M5+和牛溫泉蛋飯 / Crazy Chocolate!


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more