搞錯!雞翼懶人包

發佈: 2015.12.04
文:

Wilson 同大部分香港人一樣,鍾意食雞翼,但唔鍾意「口累」骨,所以將雞翼塞入脆身白包之前,老虎蟹都先去咗骨先,名副其實可以三啖 K.O.、啖啖肉嘅雞翼「懶人包」。

舖頭供應 3 款不同口味嘅雞翼包,雞翼來自巴西,大大隻又厚身,全部都先醃一晚再蒸至腍身、骨肉可以輕易分離兼去骨。有柯打時才再把雞翼煎到金黃香脆,塗上蜂蜜牛油、自家調配的椒鹽炸蒜,及以 basil、巴馬臣芝士及松子等做的 pesto 醬奉客,不禁要高歌一曲:煎雞翼...我鍾意食...。

蜂蜜牛油雞翼包 $32(只供外賣)
概念源自韓國大熱的蜂蜜牛油炸雞,雞翼塗上無鹽牛油及金皇蜂菊花蜜,外皮香脆,雞肉軟腍多汁,用菊花蜜蜜味較普通蜜糖清甜,甜甜的唔會重口味。

香蒜椒鹽雞翼包 $32(只供外賣)
呢款係記者真心推介,煎好的雞翼拌以香口嘅炸蒜,雞肉多汁與蒜香非常夾,配埋脆脆但軟熟嘅意大利包,香口惹味。

青醬雞翼包 $35(只供外賣)
塗了青醬,雞翼滿有香草及芝士的香味,惹味得很,仲有羅勒特別嘅香氣。

GOV Gourmet on Victoria

地址:西環域多利道 11 號百年大廈 1 座地下 A 舖
電話:2413 0500
營業時間:11am - 8pm
收費:只收現金,不設加一
交通:地鐡堅尼地城站,步行 5 分鐘
泊車:海旁可泊車
平均消費:$35

相關報導:
絕型版進化三文治
烏卒卒全日早餐治
大鮮肉辣雞窩夫治
窩夫夾芝士蟹
肉食男女與厚片豬排治

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】MG Spirit西班牙清新水果酒!↓

↓ 獨特微醺體驗 / 西班牙釀製 / 天然新鮮果汁混合5.5%酒精伏特加!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more