精品飲茶玩嘢王

發佈: 2015.12.01
文:

這店開在即將開業的 boutique hotel 樓下,裝修設計型格簡約,擺明主攻後生仔巿場。

舖頭供應精品點心及中菜,以健康清新口味為尚,全店不用味精化學品、用芥花籽油烹飪,分別由早前創作出「香菇包」嘅年輕點心師 Winson 及麥師傅分別當大廚。這裏嘅點心超級搞鬼,款款有造型,好似主打嘅「睇住流奶」,名字已夠啜核,睇埋個包成個 emoji 咁樣,Winson 仲專登將中間嘅奶黃調到夠流心,畀你一拮一按等個包嘔「奶」,籠包一上枱,相機仲多過開記者會。仲有造型超搞鬼嘅「鴿吞鳳梨」同「一籠八戒」,分別係雀仔鳳梨酥同豬型叉燒包,靚死人咩?

小菜都做得不俗,有不少改良版嘅創意菜,好似由蒜泥白肉變出嚟嘅「青瓜皮蝦」、薑汁芥蘭改用鬼佬芥蘭 Kale 做,變咗刨冰嘅醉雞、紅彤彤嘅「加色」鹹魚雞粒炒飯,玩味十足,仲有老正啲嘅自製湯麵及傳統小菜,細心地變成小碟,大班後生「些牙」最啱。

鴿吞鳳梨 $49 三件
雀仔造型鳳梨酥,裏面其實是鳳梨與糯米粉剷起的鳳梨蓉,仲有脫水菠蘿粒。

睇住流奶 $49 三件
包子加了吉士粉及甘筍,造型似 emoji,裏面是流心奶黃,一上枱記住快快脆一拮一唧先可以做出狂嘔效果。

一籠八戒 $49 三件
靚仔版嘅八戒包,實際是蠔油叉燒包。

有色蝦餃 $49 三件
餃皮顏色以紅菜頭、菠菜及甘筍加色,餃邊更掃上食用金粉,蝦肉彈牙又多汁,有樣有內涵。

青瓜蝦皮 $59、麥皮塘蝦 $109
前者是蒜泥白肉的良版,不過肥肉換上蝦肉;後者是新加坡傳統口味嘅麥皮蝦。

近朱者赤 $79
鹹魚雞粒炒飯加了蒸煮過的紅菜頭水,顏色靚。

羽衣甘蘭 $79
薑汁芥蘭改用鬼佬芥蘭 Kale 羽衣苷藍,葉多更索到薑汁味。

小花青瓜 $49
小花青瓜是青瓜剛開花時摘下的狀態,爽爽地有啲似法邊豆,配蒜醋汁。

YUM CHA
地址:尖沙咀加連威老道 20-22 號 Attitude Hotel 三樓
電話:2751 1666
營業時間:11:30am-3pm、6pm-11pm(last order 10:30pm)
收費:現金及信用卡,設加一
交通:港鐡尖沙咀站 B 出口
泊車:The One $33/hr
平均消費:$200

想睇更多?即上 新餐廳 / 尖沙咀 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more