岩燒石串燒放題

發佈: 2015.12.14
文:

放題大熱,而且不限於刺身壽司韓燒,連日式爐端燒都可任點任吃!平日鍾意同大班 friend 去 BBQ 的朋友,不妨趁佳節到這日式爐端燒,移師室內齊齊動手燒,一樣好氣氛。店子佔上兩層,容納 80 多人,格局四正,仲有日本風壁畫作布置,幾有 feel。

放題食物有 70 多款,數回本必食宮崎靚牛,牛肩肉油潤甘香,牛舌心夠爽彈,另有牛柳粒、牛仔肉及牛仔腸等。鹿兒島黑豚腩片亦唔錯,土佐春雞、燒生蠔、新西蘭香草羊背肋都有特色,連埋前菜沙律冷麵等,種類都幾多。依家湊夠 6 位幫襯,更會奉送「蟹盤」,包括原隻麵包蟹、松葉蟹腳、鱈場蟹腳及皇帝蟹腳,原價 $498,家下免費,人多果然有著數!

這裡的「岩燒石烤爐」是亮點,店子自行設計,用上日本貴價岩燒石,它會折射熱力產生遠紅外線,高達攝氏 370 度,勝在火力平均,有效鎖住肉汁,更可直接放海鮮在石上燒,相比起炭燒、明火燒,這爐亦不易燒食物,就算是新手操作也無難度。

俾個小貼士大家,燒食物不宜反轉再反轉,先將食物一面燒好,再轉另一面燒,塗點自家製的玫瑰蜜糖、照燒汁或酸辣汁,已經好惹味!未夠喉的話,可柯打非任食的活水產,像高麗北寄貝、朝鮮姻脂蚌、長沙巴虎蝦及日本毛蟹,鮮味滿瀉。

土佐春雞(半隻)
由師傅代勞燒烤,日本貨嫩滑 juicy,調味出色。

高麗北寄貝 $68 /隻、朝鮮姻脂蚌 $98 / 5 隻
供散點的活水產,前者飽滿彈牙,後者細隻帶海水味。

北海道毛蟹 $168 /隻
肉質細嫩,蟹膏澎湃,點蟹醋食好滋味。

火山燒

地址:銅鑼灣駱克道 459-461 號 The L. Square 9-10 樓
電話:2889 7008
放題收費:5pm-7pm 每位 $268、7:15pm-9:30pm 每位 $338、9:45pm-12mn 每位 $338、12:15am-2am 每位 $268,設加一
交通:港鐵銅鑼灣站 C 出口
泊車:銅鑼灣廣場 2 期 $44/hr

相關報導:
「糖果」入饌 炮製繽紛滋味
半自助 地中海晚餐
可持續海鮮 炮製綠色餐桌
鮮活龍蝦鮑魚 即煮海鮮湯
居酒屋名店 首推日式 Brunch buffet
葡式Semi Buffet 必食烤乳豬
尖咀 $388 任食生蠔

想睇更多?即上 聖誕節 / 聖誕自助餐 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more