摩登法菜 Cafe

發佈: 2015.12.05
文:

除保留半開放式裝潢,餐單全新設計,走年輕摩登風格,食物配搭創新兼賣相「靚仔」。一般做法的法國田螺,連殼加香草蒜蓉及薯蓉同焗,這裡反而加上西班牙辣肉腸及自製番茄末蘭果醬炒香,更甘香惹味。主菜法式春雞不單配以白酒汁,散發酒香,更配上gnocchi 薯團,帶出煙韌感。用料如春雞、扁豆、田螺,都是從法國入口。最開心係分量夠大份,一定夠飽!

老闆本身做紅酒零售生意,店內酒款有 60 款之多,大部分為法國酒,均以零售價發售,大部分中位價,每枝二三百元有交易。同時又引入了法國啤酒及蘋果汽酒。最抵係 tasting menu,$398 包 3 道菜及 3 杯紅白酒,而且全日不收加一,咁親民,令人好有動力去幫襯!

烤三文魚、蘑菇、捲心菜、橄欖油及新鮮芒果蓉 $168
加上以醋醃製的紅洋蔥及食用葉,酸爽醒胃,配合芒果蓉的鮮甜,大大增強食慾,平衡了魚油的膩感。

扁豆沙律、煙燻肉腸、醃製甜椒 $78
扁豆豆味濃,加上紅黃椒帶出甜爽,肉腸就滲出濃鹹的肉香,令平淡單調的扁豆更香口。

法式田螺、蕃茄馬末蘭果醬、烤西班牙臘腸及青葱 $88
醬汁充滿番茄濃甜,散發蒜香,加上chorizo腸的辣香,佐田螺更可口。

法式雞胸、雷司令白酒汁、糖漬紅蔥頭、車厘茄、意式玉棋雲吞 $158
白酒汁 rich 而 creamy,滲出怡人酒香,令清淡的雞肉加強了鮮味。意式gnocchi甚具咬感,很飽肚。

焦糖意大利香醋牛扒、青葱新薯 $188
美國 Flank steak 即牛腹部肌肉,近西冷位,帶嚼勁。牛骨汁加上紅酒黑醋汁及焦糖,甜甜酸酸,刺激胃口。

Bandol. Ch.Sainte Anne "Cuvee Cimay $380 /枝
此玫瑰酒產自盛產區法國普羅旺斯,帶果香,含少量單寧,有助中和三文魚的 oily 感,最適宜配三文魚。

Saint-Estephe $290/枝
以 Cabernet Sauvignon 釀造,full body,滲煙燻味,襯燒牛扒最夾。

Le Cafe Winebeast
地址:灣仔麥加力歌街 15 號地下
電話:2479 6833
營業時間:12nn-11pm(星期一休息)

(原文摘自 U Magazine ISSUE 523)

想睇更多?即上 灣仔 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【限時搶⚡】日清盈優青汁套裝!↓

↓ 日本製造 / 清爽蘋果味、濃厚白桃味 / 有助維持腸道及皮膚健康!

more