agnès b.甜品師 追夢小店

發佈: 2015.12.06
文:

事實唔係咁簡單,睇真啲,甜品款式居然和西菜相若,兩部分都是小店靈魂。有這樣的安排,原來是因為三位老闆中兩位是大廚,西廚廖師傅與甜品廚馬師傅識於微時。「我哋識咗 20 幾年,一齊喺灣仔萬麗酒店打工,20 年前已經想夾份開餐廳,之後各散東西。」他們說。

廖師傅一句:「每個廚師都想開一間屬次自己的餐廳。」

馬師傅立時附和:「廿年來,始終想完成自己心願。」

大家理念相同,為興趣、為心願、為滿足感,決定以酒店水準去營運小店。馬師傅說這裏用的材料都是酒店級數,如法國忌廉、比利時朱古力等。款式也是在酒店慣做的,例如凍食梳乎厘、用原粒榛子炮製的芭菲,希望客人可以平民化價錢食到酒店甜品。現時供應拿破崙、法式燉蛋、奶凍 10 多款甜品,全部由馬師傅親自製作,款式雖然大路,心思卻在細微處,拿破崙即叫即時將酥皮逐塊燒香、Churros 也是自己打麵粉即炸,分量十足,比連鎖甜品店的出品有心思兼抵食得多,難怪開店不久,已經有熟客常來。

師傅也樂於接受客人意見,有民主牆讓客人寫下意見,眼見好評居多,多數大讚服務有禮、製作用心。西廚廖師傅也笑說:「做咗咁多年廚師,終於開到屬於自己的舖,滿足感十足!」在這裏吃甜品,不只客人吃得滿足,原來大廚比誰都更快樂。追夢,其實永遠不怕遲!

芒果凍食流心梳乎厘 $55
芒果慕絲輕盈得似剛焗好的梳乎厘,入口化開,流心芒果蓉甜度剛好,滿足但不膩。

呍呢嗱及綠茶法式燉蛋伴西班牙炸脆條 $55
即叫即炸自家製 Churros,外脆內軟,比利時朱古力醬也是自煮,還有原味及以抹茶粉炮製的燉蛋,分量十足。

榛子芭菲伴法式曲奇 $55
以原粒榛子、牛奶朱古力和脆糖炮製的芭菲,榛子味香濃,咬到粒粒榛子和脆糖,味道質感都豐富。

士多啤梨拿破崙伴雪糕 $48
有柯打才即焗酥皮,再撒上糖霜燒香,層層鬆脆,夾雜滑溜吉士,水準不錯。

阿拉斯加士多啤梨藍莓芝士馬鈴 $55
焗蛋白包着藍莓忌廉芝士蛋糕,中間還有士多啤梨蓉流心,酸甜平衡,很清新。

白桃奶凍伴金寶 $42
意式 Panna Cotta 香甜幼滑,鋪上一層白桃啫喱及自製 Crumble,果香誘人。

Sugar Taste Cafe

地址:土瓜灣譚公道 34E 地舖
電話:2997 8890
營業時間:12nn - 11pm,逢星期三休息

想睇更多?即上 甜品 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more