韓冰 紅色聖誕甜品

發佈: 2015.12.17
文:

因為除了鋪面會有佈滿節日嘅裝飾,令顧客仿如置身於韓國嘅聖誕節外,韓冰更推出了「RedVelvet Collection」,分別包括「紅絲絨雪花冰」、「紅絲絨吐司」「紅絲絨Latte」,而這個系列主要是採用士多啤梨和紅桑子作材料,為客人帶來一個紅色聖誕節。

每一款水果都有當造嘅季節,你們可能會想冬天不是士多啤梨時令嘅季節,為什麼會用士多啤梨作為主材料呢?但其實在韓國,士多啤梨嘅時令正正就是寒冷嘅冬天,所以在韓國四處嘅街頭也能看見紅紅嘅士多啤梨。

此系列中嘅「紅絲絨雪花冰」造型非常奪目,是由煉奶雪花冰作底,再鋪上一片片士多啤梨,最後放上雲喱哪雪糕製成嘅雪人作點綴。下層綿滑嘅雪花冰,配上酸甜嘅士多啤梨和雲喱拿雪糕。

吃完雪花冰後開始有少少冷意,便可以飲一杯甜甜嘅冬日熱飲 ─ 「紅絲絨Latte」暖一暖肚子,酸甜嘅紅莓加淡淡奶香,還有韓國 Oppa 細心嘅拉花,真係令人感覺窩心。

而不能不提嘅是「紅絲絨吐司」,因為韓冰擺脫了原有嘅脆脆波,改為用吐司作為基本的食材,不單止伴上雜莓和忌廉,還淋上紅桑子醬,酸甜嘅味道平衡恰當,令整個吐司都非常開胃。

韓冰在時代廣場新開了第二分店,環境較尖沙咀分店舒適寬敞,所以能有更多空間舉辦一些活動給顧客參與。

而即將舉行嘅是攝影活動,由 2015 年 12 月 5 日起,客人只要與 Instagram 活動相框合照,再上載至個人帳號,Check-in 韓冰時代廣場分店、Tag @hanbingkr 及Hashtag #XmasInHanbingHK,就有機會獲得價值港幣一百至三百元不等的韓冰現金劵。

而明年 1 月 12 日,更是韓冰第一間香港分店一週年紀念,屆時將會在海港城分店送出過百份獎品,以慶祝其週年紀念和感謝客人的支持。

韓冰
尖沙咀分店:
地址:尖沙咀海港城港威中心4 樓4201K-4202K號舖
電話:3791 2653
營業時間:星期一至日:10am-10pm

銅鑼灣分店:
地址:銅鑼灣時代廣場9 樓上層平台1005B號鋪
電話:3622 1310
營業時間:星期一至日:11:30pm-12mn

想睇更多?即上 聖誕節 / 聖誕自助餐 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送☕】sensory ZERO港幣$300餐飲禮券!↓

↓ 請您食招牌蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 / 澳洲M5+和牛溫泉蛋飯 / Crazy Chocolate!


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more