最新 果味芝士撻

發佈: 2015.12.26
文:

本來被糖果佔據的小店,每當芝士撻出爐時,就充斥陣陣芝士、藍莓、榴槤的味道,因為這裏不只得原味芝士撻,最近兩三星期更推出榴槤芝士撻和藍莓芝士撻。

最有驚喜是榴槤芝士撻,榴槤跟芝士本身是絕配,這裏以新鮮貓山王蓉配搭北海道和澳洲兩種芝士餡炮製,芝士味道不算重,混合濃味貓山王肉,只會令榴槤更香更 creamy,不過份甜膩,吃來有撲鼻的榴槤香,榴槤癡必試!

如果你怕榴槤之香/臭,不妨試藍莓味,用新鮮藍莓炮製,帶有微微酸,可完全中和芝士的膩,惟唯一可以吃完再吃而不飽滯!至於原味的撻底,店家也花過心思,突破傳統不用曲奇皮,換上香港人酷愛的酥皮底,如果做得鬆化一點,便完美了。

溫馨提示,各種口味每天只限售一千個,出爐時間不時有人龍出現,手快有手慢無啊!

榴槤芝士撻 $25/個
用最受歡迎的貓山王肉,勁重榴槤味,但尾聲有芝士的香濃,榴槤迷必試。

藍莓芝士撻 $18/個
藍莓味道帶微酸,不甜不膩,而且能吃到鮮藍莓的粒粒質感。

酥皮芝士撻 $18/個
另一驚喜之選必屬酥皮芝士撻,酥皮十分鬆化,加上流心芝士味道亦夾,而且高身之餘 size 較小,流心效果更突出。

Candy Shake

地址:旺角登打士街 55 號地下
電話:21109822
營業時間:12nn-12mn

想睇更多?即上 甜品 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

more