狂擦名廚串燒生蠔

發佈: 2015.12.28
文:

好欣賞日籍 designer 的創意,紅磚牆掛上愛恩斯坦、差利卓別靈、柯德莉夏萍拿著串燒的 pop art,室內設計結合復古、型格、玩味於一身。地方亦算闊落,對於一個下班後拖著疲累身驅的人來說,有空間感又坐得舒服,真係好重要!

星期五、六店子開得夜,來宵夜就啱晒。我每次都會食博多串燒,出身於名店田舍家的日籍大廚下地敦,控制火候準繩,日本德島阿波美雞、A4 鹿兒島和牛、鹿兒島黑豚,俱燒得香口,肉嫩富肉汁。每款串燒附上日本椰菜,爽口解膩。其他博多一品料理,燒明太子、燒一口餃子、牛蒡天婦羅烏冬,亦都好啱佐酒!

最近,師傅仲有好推介,就係時令日本生蠔,果然隻隻新鮮肥美,蠔味又重,勁吸引!4 款生蠔分別來自岩手縣的赤崎、宮城縣的唐桑、北海道的昆布森及厚岸,提供 4 種不同食法讓客人自選。刺身可揀配岩鹽和檸檬汁,又或配番茄辣汁 shooter;熟食則可揀配柚子味噌燒,又或蒸蠔配柚子醬油。生蠔逢星期一至六返貨,晚市前送抵店中,即叫即開,隻隻帶海水味。難怪每晚賣出 80-100 隻,專人開蠔開到手軟!

飲杯用青蘋果、菠蘿、芥辣、爆炸糖溝出來的清酒 Liqueur,仲過癮呀!

岩手縣赤崎生蠔 shooter 配番茄辣汁 $68/ 隻
赤崎生蠔邊位爽脆,富海水味,滲微微銅味,最夾帶辣勁的茄汁,開一開胃!

北海道昆布森生蠔刺身配岩鹽及檸檬 $62/ 隻
生食昆布森生蠔,最能感受到原始 creamy 滑嘟嘟的特質。灑點粉紅岩鹽,更帶出鮮味。

燒北海道厚岸生蠔配柚子味噌 $62/ 隻
厚岸生蠔大隻厚身,燒後不會勁縮水。質感 creamy,最襯微鹹酸的柚子味噌!

蒸宮城縣唐桑生蠔配柚子醬油 $68/ 隻
宮城蠔爽甜,海水味重,帶微金屬味,肉質豐富,與清新微酸的柚子汁好match!

北海道海膽卷 $128
呢個花形卷明冧少女,北海道根室海膽軟綿 creamy,極襯清爽的日本青瓜。

和牛壽喜燒串(跟蛋黃)$55
和牛片索盡 sukiyaki 汁,又甜又 juicy,捲著日本水菜、金菇和丁字麩,蘸日本蛋黃,蛋香濃,爽滑並重。

胡椒鹽免治雞肉棒 $32
自製雞肉棒軟滑中不失口感,滲胡椒辛香。

牛舌串 $38
厚切牛舌,更添爽脆咬感。

明太子黑豚腩卷串 $28
明太子甘香微辣,豬腩肉富油香。

Yayakiya

地址:尖沙咀漆咸道南 29-31 號溫莎大廈地下
電話:2723 9833
營業時間:星期一至四 12nn-2:30pm,6pm-12mn;星期五 12nn-2:30pm,6pm-2:30am;星期六 6pm-2:30am;星期日 6pm-12mn
收費:現金及信用卡,設加一
交通:港鐵尖沙咀站 P3 出口
泊車:加拿芬廣場 $31/hr
平均消費:$250

相關報導:
半世紀心血,潮洲打冷。


重慶紙包魚,滑過烤全魚


好大鑊!韓系火燒芝士雞

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】MG Spirit西班牙清新水果酒!↓

↓ 獨特微醺體驗 / 西班牙釀製 / 天然新鮮果汁混合5.5%酒精伏特加!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more