去「影院」歎熱狗隊手工啤

發佈: 2015.12.29
文:

聽店主阿 Mark(TVB藝員馬貫東)講,歡迎任何人「投短片」,只要短片有意思,都會播放。

原來阿 Mark 好喜歡食熱狗、飲手工啤,順里成章,佢間酒吧都有得食。熱狗有 5款口味:經典、辣醬、黑松露、酸忌廉莎莎醬、芝士通心粉熱狗。前兩款配法蘭克福雞肉腸,後三者配德國豬肉腸。處於超級飢餓狀態時,鯨吞夾着芝士通心粉的熱狗,就一定飽肚。黑松露熱狗就最香口,不單有意大利黑松露醬,連車打芝士汁都加了黑松露一齊燴。即叫即製的熱狗,芝士逐份煮融成汁,不像一般放上芝士碎焗咁杰身膩濟。夾着餡料的麵包,鬆軟,帶少少甜,有點街坊麵包店風味。熱狗款式不及坊間的整色整水,但欣賞佢好實在唔扮嘢。

至於店內十多款手工啤,大部分係本土出品,Gweilo、White Pearl、麥子、鹽田、香港啤酒等,其餘係比利時出產,款式精而簡。這家「小影院」背後正是 made in HK 的精神,香港人值得支持。

芝士通心粉熱狗 $60
芝士汁混合片裝車打芝士及車打芝士碎而煮溶,芝士味濃淡度中等,灑上香草及炸煙肉碎,很易飽肚。

黑松露熱狗 $60
車打芝士汁加入意大利黑松露煮成,啖啖黑松露幽香,配淡味豬肉腸最啱!

白酒忌廉芝士煮青口 $198
法國藍青口肉質細嫩,芝士汁與酒香俱溫和,沒搶走藍青口的鮮味。

炸魚薯條 $68
炸龍脷魚肉十分嫩滑,炸漿混合了 6 款香草,完全辟除了雪味。

酥烤蝦醬雞翼拼南乳雞翼 $48
分別以南乳和大澳蝦醬醃,香得來不太鹹,雞肉仍很嫩。

Lady on Fire $60
以新鮮士多啤梨、士多啤梨酒、vodka 溝成,酒味強,也重果香。

比利時 Delirium Tremens 原味麥芽啤 $75/ 枝
今年於國際啤酒大賽中獲獎,富麥味,味道平衡和諧。

鹽田啤 $65/ 枝
啤酒味鹹鹹哋,幾特別。

Boundary

地址:尖沙咀嘉蘭圍 3 號嘉麗大廈地下 2 號
電話:2368 8377
營業時間:星期日至四 12nn-12mn,星期五及六 12nn-1am
收費:現金及信用卡,設加一
交通:港鐵尖沙咀 P3 出口
泊車:門口有錶位
平均消費:$120

相關報導:
半世紀心血,潮洲打冷。


重慶紙包魚,滑過烤全魚


好大鑊!韓系火燒芝士雞
狂擦名廚串燒生蠔

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

more