凍食!「龍鬚糖」意粉

發佈: 2016.03.07
文:

以上內容絕非空談,皆因在灣仔 Cheeky Pasta 全部都可食到。

橙色外牆,賣意粉的小店好搶眼,傳統口味意粉有肉丸意粉、香草醬田園素菜意粉、忌廉煙肉野菌意粉等,肉丸醬汁全部自製,意大利粉、長通粉及扁意粉用意大利貨,質感 al dente,好對辦。

愛嘗新的,必試店子創作:龍鬚糖、火燒菊花及芥末青豆醬,抵死又過癮。像真度高的「龍鬚糖」,細看原來是以幼細 angel hair 代替糖絲,跟花生碎、椰絲及麥芽糖醬汁拌勻,再捲起來雪凍,bite size 食得方便。粒粒人手造,花心機,想食記得預訂。

「芥末青豆醬」意粉,取材自零食日式芥末豆,烹調青豆醬考工夫,清新而沒豆腥味,豆蓉布滿麵條上,好 refreshing,靈魂是自製 wasabi 汁,跟意粉拌勻吃,刺激感貫通眼口耳鼻。

「火燒菊花」歡迎嗜辣者挑戰,醬汁用 4 種亞洲辣椒及花椒炮製,橙紅色調,氣味濃烈,意粉入口會先嘗到辣味,繼而滲出酸、甜味,最後嘴唇麻痺,層層遞進好刺激,辣到出汗仍要追住食。分 3 種辣度,最強的 bleeding 級,令不少人投晒降,亦有高手食到面不改容,仲嫌唔夠勁。話時話,想知呢個意粉名點解,食完第二日去廁所你就知!

龍鬚糖 $58/6 件(須一日前預訂)
造型幾可亂真,每粒「糖」約是一箸意粉,bite size 食得方便。麵條煙韌,跟甜香椰絲、香脆花生粒融為一體,帶麥芽糖香,雪凍食最好。

火燒菊花 $58
不得了!汁醬用 4 種亞洲辣椒及花椒炮製,辣椒籽藏入麵條,火力更強,食出辣、酸、甜、麻四個層次。我怕辣,只試了一條麵都 feel 到殺氣,自問食得辣的必食。可加 $10 變海鮮版本,有蜆、蝦及魷魚,豐富。

Cheeky Pasta

地址:灣仔汕頭街 4 號地下 B2A 號舖
電話:2325 2725
營業時間:12nn-9pm
收費:現金及八達通,不設加一
交通:港鐵灣仔站 B2 出口
泊車:合和中心 $26/r
平均消費:午市 $50、晚市 $80

相關報導:
3 個外籍廚 心機日式丼
今期最紅!1 磅重原隻龍蝦包
韓食再演變 自選雙層蓋飯
親民價 鐵板燒便當
超級食物 Grab n Go

想睇更多?即上 灣仔 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more