抹茶控必試!4 種濃度綠茶雪糕

發佈: 2016.03.17
文:

用上京都的抹茶粉去製作 gelato 雪糕,綠茶味一啲都唔假,之前已經有 10%、25%、40% 可以揀,表示抹茶所佔成份。不過由於大受歡迎,3 月尾會再推出埋超濃味的 50% 選擇,抹茶控必試!茶味雪糕最做得咁出色,原來店子的老闆是本地薑茶葉品牌 Ms. Tea 創辦人,所以各款茶味雪糕都係用上佢地自家茶葉 tailor-made。

店內仲有其他甜品如一人份的個人蛋糕,戚風蛋糕 base 再加不同 toppings,亦有超澎湃的爆餡班戟、自選配料的多多事多士等,只要 LIKE 佢哋 Facebook 仲可以有免費 pop corn topping,幾抵食!

綠茶雪糕 $28/ 球、$45/ 2 球
10% 奶味最重,綠茶味輕柔,有啲似便利店的綠茶雪糕味道
25% 綠茶味香甜,好 balanced,入口最滑
40% 綠茶味濃郁,有啲似食茶湯的感覺,抹茶控必試!
50% 綠茶味超濃縮,食完個口回甘味好強 (3 月尾推出)

爆焰班戟 $65
班戟皮仲可以揀加入少少綠茶粉去煎,看起來綠綠地色,但綠茶味唔濃,加入薰衣草雪糕和水果,好豐富!

個人蛋糕 $65
細細個一人份 size 的戚風蛋糕有幾款口味,但以凍頂烏龍最特別,真係 blend 埋茶葉落去做,跟 4 款 toppings 及一款醬。(雪糕另加 $15)

多多事多士 $45
同樣可以自選 4 款配料及 1 款醬,人氣之選包括棉花糖。

A Fun Store

地址:尖沙咀彌敦道 100 號 The One L5
電話:3188 5122
營業時間:星期日至四 12nn-10pm,星期五及六 11am-11:30pm

(原文摘自 U Magazine ISSUE 538)

想睇更多?即上 甜品 / 尖沙咀 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more