爆粗地正 鬼佬涼茶舖

發佈: 2016.05.14
文:

哦!原來我哋一個二個心邪,老闆阿寶就話:「以前啲涼茶舖,都係用人名做生招牌,我哋賣鬼佬涼茶,覺得『何蘭正』呢個女士名字都古雅,又啱 feel,咪用囉。」講呢啲?老闆真鬼馬。

你唔好話我知,你唔知「鬼佬涼茶」即係啤酒呀,呢間涼茶舖連英文名都唔改,咪就係一心為咗配合 HK beer 嘅主題,一店有齊香港生產的鬼佬涼茶品牌,由第一波 HK beer 浪潮嘅代表作少爺啤,到近年大熱嘅門神、麥子啤,到 2016 年推出嘅黑鳶、獅子山、城釀,最正不少土炮啤酒都 on tap 同枝裝版本。

阿寶跟青年人一樣,貪新鮮夠大膽,所以專挑意想不到口味嘅啤酒入酒單,你諗到諗唔到本地啤酒會用花旗參、煙肉、香茅,或者加入蜜棗桂圓羅漢果乾薄荷葉等涼茶配料釀,愈實驗性阿寶愈大愛,嚟多幾次都唔會被老正啤酒口味悶親。

喺鬼佬涼茶舖嘅核心外圍,其實呢間仲係一間搞鬼食店,這裏嘅食品,既係 bar food,又 more than bar food 喎,因為老闆阿偉將新青年敢想敢創嘅心思都放咗落餐單裏面,曾在 L'Atelier De Joel Robuchon、Nobu 任職,又跟過名廚 Bombana 工作的阿偉,在澳洲工作 4 年,受當地無框框茶式嘅影響,構思菜式簡直無界限,仲將香港情懷加入食物度。

你有無諗過會喺酒吧度食到中式牛柳?呢度就有嘞,不過材料高級咗,用澳洲和牛;法式田雞又有得食唧,加埋金華火腿,kerokero legs 即時好大中華。仲有成個大牌檔搬過嚟自我大改革,豉椒炒蜆、黃金魷魚、鬼馬牛肉等都變晒種,bar food 精巧到咁,呢度點止涼茶舖,當餐廳都得啦。

黑鳶 Oh, Bacon! smoked ale $70
加了煙肉釀製,喝起來有煙燻味道。

門神灶君 Honey Porter $72
擁有棕色泡沫,飲落夾雜烤麥味、黑朱古力及咖啡甜味。

Lion Rock Pale Ale $72
帶橘子味的清新,泡沫又細又滑。

高慶坊 $72
城釀新出,加了花旗參及桂圓釀製釀黑啤。

麥子 Mint Beers $72
加了煲涼茶用的乾薄荷葉及野生冬蜜。

成人黑牛 $95
以帶朱古力味的黑麥啤門神嫦娥加上呍呢嗱雪糕球做的 Beer-gato,加咗雪糕,啤酒更稠更滑,零違和感。

麥子 Lemongrass IPA $35
On tap 本地啤是這裏的靈魂,這款生啤版的比枝裝版香茅味道來得更鮮香,泡沫也滑溜過人,是店裏的 best seller。

Drunken clams $118
街巿買來的珍珠蜆以花雕、黃油及桂花陳浸 3 日,蜆肉好滑好甜,仲入晒酒味。

M6 Wagyu beef $168
黑椒牛柳大升級,改用腍滑油香的 M6 澳洲和牛,用新鮮青胡椒爆香,最抵死跟條油條畀你蘸汁吃。

French frog leg $110
法國田雞超厚肉,以海鹽調味後炸,配自製的蒜蓉醬及羅勒,撒上金華火腿碎,法得來好中。

Wonton $95
虎蝦肉加上鮮冬菇及少許黑毛豬火,以水餃皮包着香炸再撒上蝦籽,配焦糖茄汁,雲吞超脆,蝦肉又爽彈鮮味。

何蘭正

地址:中環卑利街 65 號地下
電話:2342 2224
營業時間:星期一至四 4pm-12mn,星期五及六 4pm-2am,星期日 3pm-12mn
收費:現金及信用卡,不設加一
交通:港鐵中環站 D 出口,步行 10 分鐘
泊車:尚賢居 $30/hr
平均消費:$200-$250

相關報導:
不是文青 唐樓花廳
上環唐樓 不時不吃小餐室
MK 不再 嘴刁實驗室
海邊咖啡即興 PICNIC
BAND 炮製 分裂地窖型店
冬菇亭 型格甜品大懶床

想睇更多?即上 中區 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more