抵食時令吞拿魚餐

發佈: 2016.06.11
文:

事關由意大利餐廳 Giando 及 EAT.it 的創辦人 Gianni Caprioli 主理,去年才在灣仔開業的海鮮餐廳 Fishsteria 就乘著吞拿魚踏入當造期而推出 4 道菜 Tasting Menu。

菜式分別用上太平洋及北海道的吞拿魚製作,繼續用 Gianni Caprioli 最愛的野生貨色,貪野生的吞拿魚食起來肉質更結實、肉味更濃,特別選最肥美的腩位製作。Tasting Menu 可一次過試到吞拿魚腩的 3 種演繹方式,Gianni 分別用它來做成他他、通粉及煎吞拿魚扒。做法上也有新意,好似吞拿魚他他,就在醬汁中混入打碎了的熟吞拿魚肉,令本身已油香豐腴的吞拿魚粒多了種更富層次的香味、煎吞拿魚扒又特意猛火煎至四成熟,由外而內做出兩種對比強烈的口感。最吸引的是價錢,名廚加靚料的 3 道吞拿魚菜式加埋甜品都只係四百幾蚊,值得一試。

吞拿魚他他
用上日本北海道刺身級的吞拿魚做,食落油潤有咬口,加上醬汁除了檸檬汁等還加入攪碎了的熟吞拿魚肉,吃出雙重鮮味。

吞拿魚短通粉
通粉加入自家製的番茄汁煮,通粉富蛋香,彈牙而排汁,加埋切碎了吞拿魚肉,非常香口。

煎吞拿魚扒
吞拿魚腩切至 1 吋厚,再用橄欖油、蒜頭、香草等猛火煎至 4 成熟,食落有外脆內仍是刺身般的雙重口感。

白桃 Sorbet
自家用日本新鮮白桃製的甜品,味道清香不膩。

Fishsteria
地址:灣仔皇后大道東 111 號地下及 1 樓
電話:2343 8111
營業時間:12nn–12mn
收費:現金及信用卡,設加一
交通:港鐵灣仔站 A3 出口
泊車: 合和中心 $26/hr
備註:吞拿魚 Tasting Menu 只於星期一至四午市及晚市供應,供應期由即日起至 6 月底,每位 $438,須預訂。

想睇更多?即上 灣仔 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more