坐得舒服的全素餐廳!

發佈: 2016.05.26
文:

中環最新
兩層高素食快餐
行過中環前 Burger King 的位置,發現已經變身成 2 層的素食 cafe。店子走木系,綠色感覺好出。以環保作主題,既以瀕臨絕種的動物如 Mountain Gorilla、Polar Bear 作食物名,店內更設有不同的分類回收箱,又鼓勵客人自攜器皿,全單可獲 95 折。食物仔細的分成 vegan、dairy free、gluten free、raw 等,主打麵包類食物,包括自選 Flatbread 麵包、Burger、多士以及流行的 Earth Bowl,3 款 Earthbowl 已經組合晒飯菜等組合,是午餐之選。飲品則有一系列的冷壓果汁、以及為人體不同需要而調成的 shakes。店內望街位甚多,幾好坐。

HOME - Eat to Live

地址︰中環德輔道中 77 號盈置大廈地下 G01 及 101 店
電話︰2777 4777
營業時間︰星期一至六 10am-10pm,星期日休息

瑜伽中心
素食廚房
Dickson Yoga 創辦人相信健康的生活不只靠運動,還要配合飲食,因此在尖咀開設這家瑜伽中心時,特意闢一邊做埋素食 cafe,無論你上唔上堂都可以幫襯。店子裝修得好 colourful,仲有好多卡座,幾好坐。用上不少有機蔬菜,以少油、少糖、少鹽及鹼性水的烹調法,餐牌上可以找到中西日韓 fusion 不同的素食,跟茶餐廳一樣,不同時段有不同套餐,還有豐富的散點餐單,價錢同款式都幾貼港人口味。最近,佢地在觀塘多開了間分店,九龍東的問題又多個選擇。

Dickson Yoga Vegetarian Bar

地址︰尖沙咀麼地道 66 號尖沙咀中心地庫 LG02a
電話︰2138 2999
營業時間︰8am-11pm (9pm last order)

酒吧餐廳狂野素菜
任何人行到入呢間餐廳,都以為自己去 soho 的酒吧餐廳。這間開在西環的素食酒吧餐廳老闆之一曾開設人氣私房菜「法租界」。這店的素食則結合中、日、韓、西式各菜系的烹調技巧及食材,不少提味的醬油都是自家炮製。主菜中試過一道招牌「西班牙素薈米香」,用上豆湯代替海鮮湯煮飯,再加入小蘿蔔、鮮百合及法國羊肚菌等先煮後焗,碟邊的飯粒又焗成脆卜卜的飯焦,成個組合同擺盤都像高級餐廳。餐廳設有酒吧區,有紅、白、香檳、手工啤酒等選擇,亦有一系列創意 Cocktail,用 cocktail 配素食,真係一都唔老套。

Vanimal
地址:堅尼地城卑路乍街 150 號加多近山 1 號舖
電話:2872 8880
營業時間:星期三至一 12nn-3pm,6pm-11pm,星期二休息

本土食材
北歐簡約風 Cafe
由西營盤搬到上環,堂食地方更大,全白設計加上植物點綴,很有北歐 Cafe 的風格。主廚 Peggy 出名製作認真,店子的食材麵是未經加工、本地生產及可持續發展的新鮮食材,減碳排放。新主廚曾於美國多間有名的素餐廳當廚,其素菜無論做法、配搭都帶濃濃西方色彩。近日有不少新菜式登場,好像以綠番茄和牛油果煮成湯底,以墨西哥薄餅點來食的「Pozole Verde」﹔飽肚點可選招牌意粉、或者海南煙燻豆腐飯。店子的甜品做得唔錯,抹茶控必試 Matcha Cannelle Cake,香脆外皮包住抹茶和杏仁可可忌廉,好食!

Grassroots Pantry

地址︰上環荷李活道 108 號聚賢居地下 D 舖
電話︰2873 3353
營業時間︰7:30am-10:30pm

想睇更多?即上 素菜 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more