蔬 菜 當 麵 食!

發佈: 2016.06.01
文:

將蔬菜刨成幼絲扮意粉,最常見係 Zucchini (意大利青瓜) 做的 Zoodle,早在歐美 hit 了一陣子,健康有營,keep fit 人士最 buy。呢股熱潮終於嚟到香港,既有素食餐廳供應 Zoodle,亦有唔少健康一族入定專用刨,將蔬菜刨絲,在家做「麵」。

我懶,縞埋雙手來中環 NAKED 等食,餐廳趁夏天轉餐牌,在晚市推出幾款蔬菜麵。煮腦人 Chef Justin 及徒弟 Chef Garbiel 用紅菜頭、南瓜、青瓜、翠肉瓜、露筍等做主角,成個賣相似足一碟碟「真.Pasta」,叫人食欲大振。「做麵條的蔬菜,都沒有煮過,像西式凍湯般,清新、清爽,保留最多營養素,還因菜式低卡、不含麩質(Gluten free),幾乎個個都食得。」Chef Justin 說。

從健康角度看,蔬菜麵食得有益,但為食鬼只着重味道,難得這幾款 「pasta」的配搭、味道,各有不同,絕對一洗食菜口淡淡的污名,還以堅.食材、自製醬汁來帶出層次感,調味得宜,不會蓋過蔬菜原味,加入蝦、火雞肉炮製,食肉或食素都有得揀。

Prawn Zucchini Carbonara with Slow Cooked Egg $168(須預訂)
記者真心推介,將西班牙火腿、芝士做醬汁,中間是攝氏 67 度溫泉蛋,醬汁跟蛋汁令水份較少的翠肉瓜絲,入口更加 creamy,如真 carbonara 般濃香。

Smoked Turkey Butternut Squash Noodle $148(須預訂)
炸羽衣甘藍的苦、鮮牛肝菌片的香、南瓜絲的爽、煙火雞絲的軟,好有層次,拌上用橙汁、醬油、煙火雞汁及慢煮牛肉汁等調配的熱醬汁,同樣百味紛陳。

Spicy Peanut Cucumber Noodle with Pickled Carrot Noodle $78(須預訂)
青瓜絲、醃甘筍絲,配上香辣花生醬,充滿越南風味,還有烤崧子仁、藜麥等,食落脆卜卜。

NAKED Gurume Gyarari

地址:中環伊利近街 28 號 1 樓
電話:2363 7299
營業時間:星期一至三 12nn-3pm、6pm-9:45pm;星期四至六 12nn-3pm、6pm-10:45pm;星期日休息
收費:現金及信用卡,設加一
交通:港鐵中環站 D2 出口
泊車:環貿中心 $32 hr
平均消費:午市 $150、晚市 $500

相關報導:
凍出煙?4 度冷麵!
雪條遇上水冷麵
抵食!涼浸浸流水麵!
抹茶凍「湯」上場!
冷冷冷~~~麵來了!
沙律 x 烏冬 二合一滋味
Dip 一 Dip 期間限定沾麵
丁 麵 遊 世 界!

想睇更多?即上 中區 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more