小儀:沾麵 OF TRUE LOVE

發佈: 2016.06.14
文:

呢間舖真係我 2016 的大發現,前兩三年,香港咪出現咗個拉麵潮,呢間舖就係嗰陣開業,一直未有機會去試。但點知一食就驚為天人,一試愛上。呢間舖勁囉,佢個招牌「特濃豚骨沾麵」係「關西沾麵冠軍」,冠軍嘅味道究竟係點?速試!嘩嘩嘩!不得了,重口味!沾麵湯汁肉味同鰹魚味好濃郁,不過我欣賞佢唔油膩,沾起煙韌彈牙嘅麵條食,夾過我同森美。我諗冬天食仲一流。

作為一個擁有淑女勛章嘅斯文女性,阿媽教落,食嘢要小口小口咁食,但呢個淑女王道放喺沾麵舖真係會「瀨嘢」,因為啲湯汁杰呀嘛,食得慢,啲湯就會變「瓊」姐,不過,呢度好細心,跟足日本,放個小電爐喺枱,將啲凍咗嘅湯汁放上去暖返就唔會「瓊」, 好似我呢啲出名食嘢慢過龜嘅,簡直係喜訊。

不過,今次冠軍沾麵唔能夠贏得我嘅歡心,偷咗我個心嘅反而係櫻蝦沾麵,睇下,個沾麵汁加滿櫻蝦乾㗎,仲加咗櫻蝦油,蝦味香到爆炸呀,個湯汁比冠軍麵清新啲,我勁勁勁勁勁 like 呢款,好唔捨得食完碗麵。

唔捨得食晒碗麵呢種態度就啱嘞,因為吔晒啲麵,件事係未完㗎,因為最終一滴湯汁我都要舔埋!我仲點埋芝士同白飯做「芝士雜坎」,即係芝士撈飯呀,將個湯汁放返起爐上面煮滾,加埋白飯同芝士起勢撈,沾麵所有精華都喺晒呢個阮小儀芝士雜坎裡面,堅揪正,一滴湯都唔嘥,我自己都覺得自己好有衣食喎。

名古屋撈麵 $93
特濃豚骨沾麵 $88(芝士雜坎 加 $20)
櫻蝦沾麵 $98(芝士雜坎 加 $20)
辛辣拉麵 $93

富士山 55

地址:銅鑼灣伊榮街 9 號欣榮商業大廈地下 1 號舖
電話:2363 3334
營業時間:12nn - 10pm
備註:尖沙咀南洋中心亦設分店

想睇更多?即上 銅鑼灣 特集!

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more