夏日炎炎 食碗消暑刨冰

發佈: 2016.06.15
文:

百里香桃冰($44)
刨冰上淋上用新鮮香桃攪拌而成的醬汁,加上百里香葉吊味,配鮮橙肉及荔枝味雪糕糯米糍,吃來加倍清爽又醒神。

chillazy dessert 糖室
地址:石硤尾南山邨商場平台熟食亭C4號

蜂蜜甜瓜雪冰($120)
用上半個蜜瓜製作而成,在蜜瓜殼上加入牛奶冰後再鋪上蜜瓜球、忌廉、意大利呍呢嗱雪糕及杏仁片等,材料十足,口感又夠豐富。

Bingo Korean Dessert Café 冰庫
地址:尖沙咀柯士甸路15號金巴利大廈地下A舖

焦糖芝士蛋糕刨冰 ($52)
在西環水街最出名的韓式烤肉店內,搵到呢款焦糖芝士蛋糕刨冰,刨冰澆上煉奶後再上芝士蛋糕、酸甜夠juicy的菠蘿片及雪糕,最適合有點餓意又唔想食正餐的甜品式。

Oppa Budae 哥哥部隊
地址:西環水街東利大厦1J地舖

來自北海道的刨冰
諗起日本傳統刨冰,第一時間會聯想到充滿人造色素的紅綠藍糖漿,但來自北海道的SHARI SHARI,糖漿全部自家製,冇人造色素,至於 toppings,除咗來自日本的蜜柑、芝士梳乎厘、紅豆蓉等,仲有煙韌的紫薯、朱古力、芝麻、抹茶及原味五色Mochi。

SHARI SHARI Kakigori House 氷屋
地址:銅鑼灣希雲街14號地鋪
平均消費︰ $55

抹茶控必食

講起日本傳統味道,抺茶必定是首位。近年綠茶控新竉 Via Tokyo,抺茶及焙茶雪糕已食到無人不知,在尖沙咀的分店推出的「宇治金時抹茶沙冰」及「焙茶沙冰」(其實是刨冰),在冰上淋上三層分別沖繩黑糖及抹茶糖漿或焙茶糖漿,外形似瀑布,令味道分布更平均。

Via Tokyo
地址:尖沙咀金馬倫道29號A地舖
平均消費︰$50

文:Theo

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more