胡椒大尉 太陽蛋的後裔

發佈: 2016.06.27
文:

正所謂遇強愈強,遠在上水,居然有雞蛋仔老闆腦力大爆發,做出一款令蛋の使徒懾服嘅爆炸性新作。

如果你無卵不歡,呢款雞蛋仔,你搭車搭船港鐡都要嚟試下,因為老闆李生將膽固醇呢啲無謂事情抛諸腦後,雞蛋仔上打多隻蛋加埋重手胡椒粉,機器一夾,幾分鐘後就變成太陽蛋之後裔 feat. 黑胡椒,蛋香 double up。

呢款雞蛋仔係老闆精心打造的,而家興重料實心雞蛋仔,但呢間為個蛋漿還原基本步,都額外加多隻蛋了,蛋漿無謂太重令手令大家撑得太飽,調校至輕盈而少甜,煮好的雞蛋仔好脆好輕身,但夾埋胡椒太陽蛋吃,簡單惹味,好多上水街坊捧場。

這店的雞蛋仔配料都幾創新㗎,之前出咗黑櫻米(poppy seed 罌粟籽)抹茶味,新近又推出加了超養生果乾做的「清香水果皮」、同增磅同好會會員必點嘅「焦糖」口味,呢度雞蛋仔跟返傳統,外脆中心半空,好吃又唔會超飽,價錢又平過巿區,性價比幾高。

椒鹽蛋雞蛋仔 $15
你睇到嘛?你感覺到嘛?雞蛋仔中心是剛熟的雞蛋,面層仲灑滿胡椒,外層很脆,麵粉感不算太強,但夾埋雞蛋來吃,唔會勁飽,雞蛋仔有少少甜,入口滿有惹味胡椒香,口腔裏有黑胡椒的灼熱感,過癮。

清香水果皮雞蛋仔 $18
新推出的雞蛋仔,加了柚子、橙及紅莓乾,雞蛋仔味道不算太甜,但配埋煙韌好 (口趙) 的生果乾,甜味天然,唔怕惹痰。

焦糖雞蛋仔 $15
冷藏成粒狀的焦糖粒,放到雞蛋仔機裏加熱,烘過後焦糖味更出,半融地混在雞蛋仔裏,似雞蛋仔溝拖肥糖,不黏牙,配熱咖啡簡直一流。

潮食

地址:上水智昌路 8 號順欣花園地下 5C 號舖
電話:從缺
營業時間:1pm-8pm,暫定星期日休息
收費:只收現金,不設加一
交通:東鐵上水站 B2 站,步行 10 分鐘
泊車:龍豐花園 $12 hr
平均消費:$18

相關報導:
愛麗斯夢遊……
本土派 雪糕雞蛋仔
來自星星的雞蛋仔
重口味 綠茶芝士拉絲
外貌協會加持 紫星雞蛋仔
全球首創 獅子山味雞蛋仔送啤酒
鍵盤戰士 決戰暗黑窩夫
X-Waffle 咖喱吞食戰
好嘢!菠蘿‧哈蜜窩夫盅
當頭起!空氣感梳乎厘班戟

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more