名店大廚 嚴謹西日菜

發佈: 2016.06.27
文:

以免延誤了時間影響質素。對自己嚴謹有要求,因為深受日本師傅感染。

他在名店「Naozen」跟隨日籍師傅佐藤直行達十年之久,苦練刀工,從批蘿蔔皮不能批到肉開始,幾經磨練,由低做起至升任二廚。後來轉到米芝蓮一星銀座過江龍「Ginza Iwa」,高級日菜底子更紮實。半年前出來開這小店,卻刻意走西日菜路線。自創多款招牌菜如海膽墨魚汁多士、柚子胡椒牛油大蝦、威士忌牛油汁佐賀金星豚、麥粒味噌燒法國春雞。金星豚塗上牛油起乳化作用,令豚肉鬆軟;春雞以麥粒麵豉醃 1 日,燒後更嫩更甘香。晚市套餐的主菜,配自選壽司飯、烏冬或意粉,還附上前菜、沙律、餐湯、雪糕及水果,5 道菜 $200 起,最貴三百多元已經吃到宮崎和牛。

「我好想俾客人驚喜!做廚要突破,要有進步,不可一成不變!所以我 keep 住睇食譜研究,希望每次煮出來都好過上次。堅持食材要好,調味唔複雜,要食出原味鮮味!不過,開業半年以來,生意還是未達標。儘管創業不一定會成功,但攞到寶貴經驗,始終無蝕底!我好感恩同事之間好有團隊精神,大家斬想做得好!」樂觀的沙師傅說。

The Fingerprint
地址:上環蘇杭街 100 號地下
電話:2805 5298
營業時間:12nn-3:30pm ,6pm-10:30pm(星期日休息)
收費:現金及信用卡,晚市設加一
交通:港鐵上環站 A2 出口
泊車:蘇杭街 69 號 $34/hr

相關報導︰

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more