男人的浪漫 細心的燒味

發佈: 2016.06.28
文:

兩位饞嘴女店主 Angel 和 Sereena,相識 30 載,開店將女性天生的細心,結合資深燒味師傅男拍擋 Michael 的功力,一起打造出這間企理乾淨、注重健康有營的燒味店。

Michael 70 年代已入行做燒味,曾經在銀行會、北京香格里拉這些高級食菜館當燒味師傅,他對製作蜜汁醬燒叉燒有一番獨門秘訣。脢頭豬肉絕不下鬆肉粉及味精,而是用新鮮木瓜蓉去醃,木瓜的天然酵素可使肉質柔軟,所以叉燒十分鬆嫩,勁勁勁 juicy,美味出色!別看叉燒色澤暗啞,因沒添加人造色素的緣故。燒腩亦做得不俗,選荷蘭豬,豬味純,燒得皮脆肉香。400 呎的店子,在開放式廚房內裝置了太空燒爐,所有燒味現場即燒,按人流出爐。

難得燒味飯甚有飯香,別人為省成本用劣米,他們卻用大粒飽滿的泰國香米。最感動的窩心位,莫過於自家煲無味精足料素菜湯和涼茶,平衡燒味的膩滯感。「女人唔係唔鍾意食燒味,只係有要求!我哋想打破一般燒味店俾人肥淋淋、黐笠笠的印象!活到呢個歲數,食嘢 quota 有限,食就要食好味嘢,我哋要將食得落肚嘅,先至俾客人。開舖開初可能唔夠經驗,惟有心機搭夠!」兩位好姊妹說。

最掂燒味
地址:長沙灣青山道 368 號喜韻商場地下 2 號舖
電話:2881 8786
營業時間:10:30am-9:30pm
收費:只收現金,不設加一
交通:港鐵長沙灣站 C2 出口
泊車:順寧居$16/hr
平均消費:$50

相關報導︰

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more