放假啦!食盡南丫島!

發佈: 2016.06.30
文:

既可以漫無目的咁閒逛一下食吓嘢,愛游水的又可以去洪聖爺灣暢泳,再唔係,由榕樹灣行去索罟灣都只係個幾鐘,邊行邊食,食盡兩個灣的美食!

1. 清爽西式素食
店子由 Dan 及 Ron 兩兄弟開設,餐廳好吃又好坐,供應健康素食,偏向西式,墨西哥卷、漢堡包、意式三文治、千層麵等,無論賣相、味道都不錯。Ron 揀選本土生產的蔬菜、香草,新鮮之餘,還可減低碳排放;亦按季節選材,像以仁稔、子薑等入饌,食出最佳時令滋味。餐牌上沒有油炸食物,就連薯條也棄炸取焗,但同樣香脆。飲品也帶自家風格,一系列正能量特飲,像有甘筍、蘋果、橙汁及薑汁調製的 Ginger Spice,蘊含豐富維他命,又如集杏仁、核桃、小麥胚芽等的 Energy Booster,能提供身體所需元素等。





農舍
地址:榕樹灣大街 26 號地下
電話:2982 6934
營業時間︰星期一至五 6am-6pm,星期六、日 7:30am-10pm

2. 煙囪手工啤 X 燒烤西餐
近年,南丫島出名的,還有 made in Lamma 的本土啤,由來自英國的南丫島民 Duncan 及 Luke 自家釀製,分別以南丫島地標發電廠作招紙的「LIPA」及狂野熊 bear bear 的「Lamma Rum Bear」。他們供應手工啤給島上的 Lamma Grill,叫來店子招牌的漢堡ribs水牛雞翼等,配枝冰凍手工啤,最好不過!



Lamma Grill
地址:榕樹灣大園村 18E 號舖
電話:2982 1447
營業時間:星期一、二、四及五 4pm-till late,星期三 5pm-till late,星期六及日 12nn-till late

3. 海景餐廳食肉獸
榕樹灣大街抵食夾大件的西餐廳,牛扒大大塊、焗生蠔大大隻,連三文治都係 super size!扒類做得比意粉、飯類好,用料足,一人分量二人開餐都夠飽。海邊座位闊落,環境優美,日落景最正。


網上圖片:its_allaboutfood

BB 海景餐廳

地址:榕樹灣大街 22 號
電話:2982 4388
營業時間:11:30am –11:30pm

4. 陶笛 Cafe 享受寧靜
Lee Ocarina Cafe 店主是一對素食夫婦,餐廳當然是提供 green green 素食,西式素菜如素肉醬意粉白汁素蝦長通粉等套餐,Latte 仲有靚拉花,好吸引。老闆係陶笛愛好者,門口有陶笛擺賣,店內會不斷播陶笛音樂,成個 feel 寧靜得來仲好治癮。


(圖片由 hollimood 提供)

Lee Ocarina Cafe
地址:榕樹灣大街 45 號
電話:9580 1680 / 9202 7785
營業時間:星期二至五 11am-6pm、 星期六至日及公眾假期 11am-21:30pm、星期一休息

5. 快餐速食土耳其 Kebah
店子只得十多個位,適合吃過快,然後去游水 / 行山。店子主打烤雞、烤羊 2 款土耳其 Kebah,雞肉醃得入味,烤得香口,配雜菜和醬汁同吃,頗有風味。另亦有 2 款薄餅、漢堡、薯條等供應。



Best Kebah & Pizza
地址:榕樹灣後街 4 號地下
電話:2982 0902
營業時間︰11am-10pm

6. 索罟灣望海好 Hea 餐廳
另一邊廂的索罟灣,還保留了漁村感覺,食肆沒有榕樹灣精彩,不想吃海鮮中菜,或者想找個地方望海 hea 吓, LoSo Kitchen 就合晒要求。店子有超闊靚海景,布置得隨意亦 young,又以戶外餐桌椅配七彩色坐墊,都幾搶眼。食物看似西式為主,但其實不拘一格,牛扒意粉炸魚外,還有招牌東南亞小食,炸蝦餅沙嗲串燒咖喱牛腩配香酥餅等,選擇超多。奶茶咖啡檸茶固然有,也供應柑桔椰果特飲椰汁芒果特飲巨峰提子蘆薈梳打等,兼賣多款外國啤酒,有驚喜!



LoSo Kitchen
地址:索罟灣第一街 28 號地下
電話:2982 8623
營業時間︰11:30am-8pm

7. 食海鮮小炒專船接送
索罟灣這邊的海鮮街競爭激烈,天虹是最龐大的一家。散秤海鮮價錢略貴,有部份海鮮則可以一個定價柯打,價錢比較相宜。基本的海鮮菜式如炒蟶子油鹽水浸蜆白灼生蝦等都做得唔錯。除了海鮮,小炒也做得不錯,椒鹽鮮魷咕嚕肉枱枱必點,咕嚕肉甚至得過「美食之最大獎」,他們的招牌炒飯材料豐富,炒得乾身,甚有水準。彩虹有專船,只要惠顧,就包你往返中環或尖沙咀,感覺抵啲!



天虹海鮮酒家
地址:索罟灣第一街 1A-1B,516-20,23-24 號地下
電話:2982 8100
營業時間︰10am-11pm

文:Celia、Winnie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more