超豪華! 80g 海膽沾麵

發佈: 2016.07.11
文:

此店早前曾推出過海膽沾麵,日日大排人龍,當時使用大大塊的加拿大海膽;剛剛海膽重臨了,更落重本轉用更鮮甜的韓國海膽,一上枱,光看海膽那鮮艷的橙黃色澤已知是新鮮靚貨。麵碗內有近大半板,共 60g 海膽,配以三文魚子,光是撈那下,已有治癒感,吃一口海膽的鮮甜濃香在口中爆炸,滾動到想哭了!


海膽沾麵 $188
海膽忌廉湯底入口鹹香味濃,以粗身麵同吃份外掛湯。新鮮的韓國海膽細細瓣,飽滿分量多,吃下滿嘴甘香大滿足。

連湯都暗藏海膽,有無留意湯是暗橙色的,原來以海膽打成忌廉後,再加豬骨湯底煲成,面頭還以紫菜盛了 20g 的海膽,一碗麵足足有 80g 正膽。麵底配以粗如烏冬的極太麵,掛湯一流,啅盡海膽湯。把滿滿的海膽和麵放進湯頭中吃,膽味濃郁,質地帶點漿口但又好滑。

吃完麵還可加入鰹魚湯、飯和芝士(加$20)做撈飯,一滴海膽湯也別浪費呢!


地址:銅鑼灣伊榮街 9 號欣榮商業大廈地下 1 號舖
電話:2363 3334
營業時間:12nn - 10pm
備註:1. 只收現金,不收加一
2. 海膽沾麵尖沙咀店亦有售

文:田氏、攝影:Nova、Ki、Paul

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more