「美食車」嘆 沙嗲香半翼

發佈: 2016.07.13
文:

尤以雞類選擇最多,雞髀雞翼,還會細分成雞全翼、單骨雞翼、無骨雞翼等,另有雞翼尖、雞軟骨、雞粒,chicken fans 見到就興奮。


脆炸半邊香 $26份 食過泰國餐廳的單骨雞翼,念念不忘,估唔到街頭都有得食。一份有 8 件,相等於 4 隻雞中翼。雞翼夠大隻,開邊後連骨帶肉噒,啖啖沙嗲香及孜然味,食到欲罷不能。

掃街少見的單骨雞翼,是老闆朗哥的精心傑作,方便大家邊行邊食,揀最大 Size 巴西雞翼,將雞翼一分為二,先以沙嗲醬、香料等醃味,有柯打才用淡味的大豆油炸脆,食油日日換,炸物賣相靚仔,更唔會食到油膉味,炸好後撒上孜然粉,微辣香口。2011 年這單骨雞翼一出,即日賣 50 磅,勁!後來朗哥又推出無骨炸雞,將雞翼去骨炸香,啖啖肉,簡直係懶人包選擇。


鬆毛鬆翼尖 $24/12 件 雞翼尖同樣以沙嗲醬醃味,特別香口,鍾意吮骨的應該好盡興。

小食皇
地址:佐敦廟街 134 號地下
電話:56288062
營業時間:星期二至日 ? 12nn-12mn,星期一休息

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more