勁好玩 3 分鐘自爆爆谷

發佈: 2016.09.01
文:

呢款咁偉大嘅發明,係出自日本品牌 Clover ,爆谷黑糖、黑椒及牛油 3 種口味。配套造型好特別,有一個錫紙盤,然後加上一條以鐵綫做的手柄;錫紙盤上有一層膠膜封住,而粟米粒就放在中間。根據指示,只要放在明火(極細火)上燒熱,就能夠做出美味爆谷!真係咁方便?


只要將原個錫紙盤放在小火上加熱,幾分鐘就鮮爆嘅爆谷食,方便!


加熱時盤上的膠膜會因受熱慢慢脹起,你會聲到裏面粟米粒爆開嘅聲音。

試做過,雖然用細火,但唔夠 20 秒即時有動靜!聽到內裏傳出「吱吱」聲,過了一分鐘,爆谷就開始爆開!由於有層膠蓋住,所以爆谷亦唔會飛彈到四周,睇住啲爆谷逐粒逐粒爆開,一邊等一邊開心興奮,自己爆,食落更滋味。

Clover 黑糖爆谷、黑椒味爆谷、牛油味爆谷 每款 $16.8
自爆爆谷好好玩,味道呢?整體偏淡;如果想好味啲,建議在燒到膠膜漲起後離火,然後從疏氣位注入蜜糖或喜愛的醬汁,味道會更好。



28 FOOD
地址:觀塘觀塘道 448-458 號觀塘工業中心三期 B3 地下
電話:5377 5375
營業時間:11am-8pm

文:Froggie、攝:Brian

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more