周末長洲掃食 趣怪便便燒 + 七彩刨冰

發佈: 2016.09.02
文:

可愛一篤屎 便便燒



台南有個便便形嘅燒餅,造型可愛勁多人 like,不要去羨慕不要去妒忌,因為我哋長洲都有得食! 喺碼頭向右行幾步,就有間小食店賣紅豆餡同奶黃餡嘅便便燒,即叫即整,新鮮熱辣,便便形狀嘅燒餅外層,內有半融奶黃,一啖咬落去,不得了!$ 8 就有交易,抵食。


小記試咗個奶黃便便燒,有手掌心咁大,餡料多到爆出嚟, 食落奶黃嘅甜度適中,燒餅仲有蛋香,長洲之行第一站已經好滿足!


反斗奇冰
地址:長洲大新海傍道 75 號地下
電話:2981 5078

呃 like 必備雪糕冬甩

長洲有好多間甜品店,呢間 Sweetly Sweetie 就賣雪糕冬甩!以為係雪糕餡嘅冬甩?錯喇!係冬甩造型嘅雪糕!仲有 7 種口味,士多啤梨朱古力檸檬,最得意係綿花糖味!顏色好靚,造型好吸睛,買幾個用嚟自拍,一定搶晒鏡。


雪糕冬甩日日喺舖內自家製作,用呍呢嗱雪糕做 base,面層就係唔同味道嘅脆皮。而淺藍色就係綿花糖味, 食落微甜,果然似棉花糖。而家做緊買一送一,$40 有 2 個,呃 like 必備!


Sweetly Swetie
地址:長洲大新海傍街 86 號 A 舖
電話:9270 6996

解渴繽紛七色刨冰
葵廣好多七彩沙冰,估唔到 hit 到入嚟長洲。沙灘附近的珍珍小食就賣緊 3 色同 7 色刨冰,有哈密瓜芒果荔枝提子味,七彩顏色夠吸引,拎上手影相贏晒,而且超冰涼,不過就略甜。


七色刨冰 $22


珍珍小食
地址:長洲新興海傍街 1 號 A 座地下
電話:9668 2179

手繪心思冰滴咖啡

老闆 Leo 大學畢業後,選擇返嚟長洲推車仔賣咖啡。佢好有心, 專程去台北搵國際級拉花大師拜師學藝,而家就賣緊冰滴咖啡同 Latte。冰滴咖啡早一晚準備, 嚟到即刻飲到透心涼濃香咖啡。 最驚喜係老闆會喺咖啡杯上寫公仔同字句,杯杯唔同,好有心思!

All blue ! #cheungchau #冰滴咖啡 #長洲 #長洲冰滴咖啡 #longj

Cheung Chau, Hong Kong(@wingho221)張貼的相片 於 張貼


冰滴咖啡 $29

長洲冰滴咖啡
地址:長洲新興街 53 號地舖
電話:從缺

文:Louise、攝:Jay

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【免費送🎁】Patisserie Tony Wong全新花形系列蛋糕!↓

↓立即拎走3款口味:芒果椰子+朱古力紅桑莓+柚子芝麻!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more