排晒長龍!西九龍喇沙店有幾得?

發佈: 2016.09.05
文:




呢間進駐深水埗西九龍中心 8 樓 Food Court 的喇沙專門店,由老闆陳生一手打理。入貨、熬湯、煮麵、收錢一腳踢;老闆做埋廚師,質素唔會差得去邊。陳生曾經受邀到新加坡做西廚,回後來覺得香港人愛食喇沙,將正宗新加坡喇沙嘅味道帶返香港,應該受歡迎。於是專程拜師學藝,到當地嘅喇沙店邊做邊學,兩個月前正式於西九龍開舖。小店主要賣新加坡叻沙泰式冬蔭功兩款湯底嘅麵食,每款均有牛脷、豬扒、雞扒、海鮮等餸菜選擇,啱晒心多多又鍾意揀嘅香港人。


大蝦喇沙麵 $45(包紙裝飲品)
喇沙湯底落足心機製作,陳生會先以雞骨及豬骨以慢火熬煮基本嘅雞湯底。另外以烤焗過的蝦殼煮湯,加入南薑、黃薑、辣椒粉、蝦米、蝦膏、香茅、特製辣椒醬和雞湯再煮 2 小時而成,每 100 碗湯就用到 2 斤蝦殼熬,都算足料。配料有越南大蝦,蝦肉尚算爽彈;同喇沙湯的蝦味好夾。


豬扒喇沙麵 $45(包紙包裝飲品)
豬扒勁大塊,同個湯碗一樣咁闊,大過小記隻手掌!質感好腍,沒有鬆肉粉的味道,仲帶有少許黑椒味。


湯底色澤亮麗,湯面浮起一層辣油。取餐時老闆會貼心提醒喇沙湯比較辣,怕太辣可以另加雞湯沖淡。不過湯底嘅辣味其實唔會好嗆,辣度適中。椰漿味恰到好處,不會太濃稠而變得好滯,仲會滲出陣陣蝦的香味。


陳生試過用本地油麵,發現麵條好易變腍,未食到一半就發脹,變得糊口。他轉用上海麵,質地煙韌有嚼勁。麵條呈四方型,起角的麵條更容易掛湯。


牛脷冬蔭功米綫 $42(包紙包裝飲品)
冬蔭功湯底是以自家雞湯做 base,再加魚塊、蜆、魷魚、青檸、香茅、薑及檸檬葉煮成。湯底香料味不濃,味道較酸,感覺清爽。


牛脷 size 唔細,大過隻湯匙!牛脷放進加入了黑椒粒、香葉及西芹的湯內炆兩小時,有柯打再切片煎香,食落軟腍兼無渣,煎香後更加惹味。


喇沙專門店
地址:欽州街 37K 號西九龍中心 8 樓美食廣場 8F24 號
電話:5715 5527
營業時間:11:30am-9:30pm(逢星期三休息)

文、攝:Jessie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more