甜甜哋!番薯夾心西多

發佈: 2016.09.09
文:


番薯西多士 $34(連飲品)
呢個蕃薯西多士其實係由粉嶺聯和墟一間頗有名的食店「大蕃薯 Mr.Yammy」出品,好貫徹店名同主題!西多即點即炸,炸好的西多接近 4cm 厚,比起平常食到厚身好多!表面沒有淋上煉奶,只有一小塊牛油及分開上的糖漿,淋完糖漿切開,即刻見到最期待的畫面喇!


一切開,即刻聞到好香嘅番薯味!內裏的番薯蓉雖未至於澎湃到湧住出嚟,但亦見到淡黃色的薯蓉平均分佈在整片西多中間,都幾吸睛。


番薯蓉入口非常幼滑、無渣,滲出淡淡的番薯甜香味,估唔到同油香滿瀉嘅西多咁搭調,最欣賞係番薯甜味剛好,不一味死甜。如果你不嗜甜,基本上番薯蓉已夠味,可以不用加糖漿。惟一要彈係多士太厚,加埋番薯,都幾飽滯,如果做薄身啲就更好;唯有帶多個朋友去 share 啦!


大蕃薯 Mr.Yammy
地址:粉嶺聯和墟 7 號地舖
電話:2675 7708
營業時間:11am-11pm

文、攝:Froggie

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more